Nieuwe luisterlocatie bij Museumpark Orientalis

HEILIG LAND STICHTING – Op Museumpark Orientalis wordt op vrijdag 24 mei een nieuwe luisterplek ‘Heilig land onder vuur’ van de Liberationroute geopend. Bezoekers kunnen hier het aangrijpende verhaal over Duitse zusters beluisteren die onderduikers in de gebouwen van het huidige museum huisvestten.

Over het luisterverhaal Het 72ste verhaal van de Liberationroute gaat over Duitse zusters die tijdens de oorlog zoveel mogelijk politiek neutraal bleven, maar in het grootste geheim (Joodse) onderduikers hielpen. Ook stelden zij voor dorpsgenoten gratis grond ter beschikking om aardappels en groenten te verbouwen. Het ging fout toen steeds meer inwoners van de Nijmeegse binnenstad tijdens de gevechten in 1944 om de Waalbruggen naar de Heilig Land Stichting vluchtten, waardoor het pelgrimshuis overbelast raakte.

Ook de datum van 2 oktober 1944 was dramatisch, toen een regen van granaten vanuit het Rijkswald neerdaalde op de Heilig Land Stichting, waarbij het Hof van Olijven, paleis van Pilatus, het souterrain en de voordeur van het klooster en de kinderkapel werden geraakt. Tot slot werd Priorin zuster Bernharda gearresteerd op verdenking van spionage. De zusters mochten geen contact meer hebben met de buitenwereld en werden in november 1944 verordonneerd te vertrekken.

Over de liberationroute De nieuwe luisterplek is de 72ste plek, in de vorm van een zwerfkei, waar bezoekers een bijzonder verhaal over de Tweede Wereldoorlog kunnen beluisteren. Deze internationale Liberationroute verbindt locaties in West-Europa die allemaal een bijzondere rol hebben gespeeld in de jaren 1944 en 1945. Op de zwerfkei is een informatiepaneeltje bevestigd met daarop een korte impressie van de gebeurtenissen uit die tijd op die bewuste plek. Bij het paneel hoort een luisterverhaal dat hier in het Nederlands, Engels en Duits met smartphone kan worden beluisterd.

Het verhaal is overigens ook op liberationroute.nl te beluisteren. Wie meer over die periode in het museumpark wil weten, kan er binnenkort ook een speciale wandeling over het terrein van Orientalis volgen. Realisering De nieuwe luisterplek is gerealiseerd in opdracht van Museumpark Orientalis. Visit Arnhem Nijmegen zorgde voor de praktische uitvoering en het luisterverhaal.

Gemeente Berg en Dal financierde het geheel. De luisterplek wordt op vrijdag 24 mei om 13.30 uur geopend door wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal, directeur van Museumpark Orientalis Erna van de Ven en adjunct directeur Visit Arnhem Nijmegen Hanneline Oosting.

De inwoners van de Heilig Landstichting zijn van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn. 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 mei, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe luisterlocatie bij Museumpark Orientalis

Reageren is niet toegestaan.