Filmvoorstelling Het Groesbeek van voor de oorlog

GROESBEEK – Zondag 15 september organiseert De Mallemolen weer een filmvoorstelling. Op 17 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse Parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek.

Er wordt begonnen met een wandeling door “het Groesbeek” van voor de oorlog. Er waren toen nog veel hotels en pensions in Groesbeek en er stonden nog veel bomen in het dorp, het was er nog groen. In de tweede film zie je hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd.

De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven onder andere van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op de Grebbenberg zijn gesneuveld toen het Duitse leger Nederland binnen viel. Maar ook de Marechaussee Reckman die bij de verdediging van de brug in Heumen om het leven kwam.

Verder opnamen van allerlei voorwerpen uit de oorlog zoals bonkaarten, persoonsbewijzen, zweefvliegtuigen, jeeps, kanonnen, munitie en gevaarlijke landmijnen.  We zien ook de monumenten die in Groesbeek op veel plaatsen te zien zijn. In de vierde film worden veteranen in de Goffert te Nijmegen ontvangen door de Heer van Groninen. Een groep komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prik.

Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden. Parachutisten landen net zoals in September 1944. Keep Them Roling komt vanuit Leopoldsburg met oude legervoertuigen via de Hels Highway over de brug in Grave naar het bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Tenslotte wordt er een bevrijdingsoptocht gehouden. We rijden door de Breedeweg, de Milsbeek en over de Wylerbaan naar het Cultureel Centrum in Groesbeek. Daar wordt een afscheidsparty gehouden. Voor veel veteranen en familie leden is dit na 50 jaar het eerste bezoek aan Groesbeek en waarschijnlijk ook het laatste in vrede en vrijheid.

De films zijn te zien in het cultureel centrum de Mallemolen Kloosterstraat 11 te Groesbeek. Zondag 15 september van 11.00 tot 13.00 uur. De zaal is open om 10.30. De toegangsprijs is € 2,00 inclusief een kopje koffie. Meer informatie vindt je op www.mallemolengroesbeek.nl

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 juli, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Filmvoorstelling Het Groesbeek van voor de oorlog

Reageren is niet toegestaan.