Veel inwoners van Groesbeek zijn genoemd naar de voornaam van hun voorouders 

GROESBEEK – Groesbeek ligt ongeveer 11 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen en een paar kilometer van de Duitse grensplaats Wyler. Het dorp wordt ook wel ‘Groesbeek het dorp der verrassingen’ of ‘Groesbeek diamant tussen de heuvels’ genoemd.
 
Groesbeek is gelegen tussen mooie heuvels en dalen die ontstaan zijn door de voorlaatste ijstijd. De naam Groesbeek verwijst enerzijds naar weiland (Groes = weiland) en anderzijds naar een beek die vlakbij het dorp stroomt. Is de geschiedenis van Groesbeek ook terug te zien in de veel voorkomende achternamen van inwoners? Places Nieuws zette de 20 meest voorkomende achternamen van Groesbeek op een rij.
 
Drie meest voorkomende achternamen
 
Janssen, Kersten en Peters zijn de drie meest voorkomende achternamen in Groesbeek. Janssen is een patroniem en geeft aan dat de naam vroeger is vastgelegd door een man die een zoon van ene Jan was. Aangezien Jan vroeger de meest voorkomende mannennaam was, is het niet gek dat veel mensen tegenwoordig Janssen of Jansen als achternaam hebben. De naam Kersten is ook een patroniem en is afgeleid van de voornaam Kerst. Deze achternaam komt zowel in Groesbeek als Nijmegen vaak voor. Tot slot is de achternaam Peters ook een patroniem, deze naam is afgeleid van de voornaam Peter. Peter is een roepnaam vorm van de doopnaam Petrus van het Griekse woord ‘petra’ dat rots betekent. 
 
Veel patroniemen
 
Er kan vastgesteld worden dat veel voorkomende achternamen in Groesbeek een patroniem zijn. Naast de drie meest voorkomende achternamen zijn de namen Thijssen, Hendriks, Jacobs en Gerrits ook patroniemen. Al deze namen verwijzen naar een voornaam die iemands vader ooit had. 
 
Adresnamen
 
Wijers en Weijers zijn ook veel voorkomende achternamen in Groesbeek. Beide namen kunnen verwijzen naar een gebied of adres. Een wijer betekent bijvoorbeeld de vijver. In de Belgische provincie Limburg wordt een vijverrijke regio De Wijers genoemd. Weijer kan ook afgeleid zijn van een beroepsnaam de weier, dat is een waaier, iemand die waait. 
 
Meest voorkomende achternamen Groesbeek
 
Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl
 
 1. Janssen
 2. Kersten
 3. Peters
 4. Thijssen
 5. Hendriks
 6. Jacobs
 7. Gerrits
 8. Rutten
 9. Bruin
 10. Wijers
 11. Nillessen
 12. Theunissen
 13. Derks
 14. Vissers
 15. Schoofs
 16. Weijers
 17. Rikken
 18. Verbeet
 19. Bons
 20. Wijnhoven

Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 augustus, 2019 door Be Heerder with Comments Off on Veel inwoners van Groesbeek zijn genoemd naar de voornaam van hun voorouders 

Reageren is niet toegestaan.