Market Garden herdacht met parachutesprongen door Parachute Group Holland

GROESBEEK – Op woensdag 18, vrijdag 20 en zaterdag 21 september organiseert Parachute Group Holland parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden. De grootschalige luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond.

Op deze dagen herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Dit doen wij met parachutesprongen en ceremonies daarna. Voor deze sprongen huurt de groep twee originele C-47 Dakota’s uit Engeland. Een van deze Dakota’s, genaamd Drag ‘em Oot, maakte in de Tweede Wereldoorlog meerdere vluchten tijdens de invasie van Europa boven Frankrijk en operatie Market Garden in Nederland. Gedurende de drie herdenkingsdagen worden er uit de vliegtuigen meer dan 100 sprongen door PGH leden gemaakt. Naast de vaste leden uit Nederland springen er leden uit Engeland, Polen, Tsjechië, Canada en de Verenigde Staten mee.

Market Garden

Dit jaar 75 jaar geleden, op 17 september 1944, ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist.

Herdenkingssprongen 2019

Parachute Group Holland springt ter ere van de 75ste herdenking van Operatie Market Garden boven Groesbeek, Wolfheze en de Ginkelse Heide bij Ede. De eerste sprongen vinden vanaf 10.00 uur plaats op woensdag 18 september in Groesbeek, aan de Wylerbaan bij Den Heuvel. De twee Dakota’s worden gevolgt door C-130 Hercules vliegtuigen met honderden militaire parachutisten uit diverse landen. Na de sprongen houden de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie aan de rand van de dropzone.

Op vrijdag 20 september vinden de sprongen plaats boven Wolfheze, aan de Wolfhezerweg (N783), achter het Glidermonument.  Aansluitend vindt een ceremonie plaats bij het monument.

Zaterdag 21 september opent Parachute Group Holland  om 10.00 uur  de massadropping op de Ginkelse heide vanuit twee Dakota’s. De twee Dakota’s worden gevolgt door C-130 Hercules’  en andere militaire transportvliegtuigen met honderden militaire parachutisten. Om 11.15 vind de officiële herdenking bij het Airborne monument plaats.

Alle sprongen door PGH  zullen gemaakt worden in origineel uniform, onder militaire ronde koepels. De tijden en het doorgaan van de sprongen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden op die dagen.

Foto (C): Parachute Group Holland

 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 augustus, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Market Garden herdacht met parachutesprongen door Parachute Group Holland

Reageren is niet toegestaan.