Radiozendamateurs herdenken ‘Operation Market Garden’

GROESBEEK – Van 12 tot en met 22 september 2019 herdenken de Nijmeegse gelicenseerde radiozendamateurs ‘Operation Market Garden’ en brengen ter ere daarvan een bijzonder amateurradiostation in de lucht. Binnen de toenmalige  dropping zone N van parachutisten, op locatie in Groesbeek, maken zij onder de speciale roepletters; ‘PA75OMG’ ( Papa Alpha VijfenZeventig Operatie Market Garden) radioverbindingen over de gehele wereld, met andere zendamateurs, om vijfenzeventig jaar vrijheid te herdenken. 

Nog altijd een verbindende rol voor radiozendamateurs 

Als onderdeel van het geallieerdenoffensief ‘Operatie Market Garden’ landden op 17 september 1944 parachutisten in de regio rond Groesbeek. Radio verbindingen waren zeer belangrijk voor de communicatie tussen de diverse leger eenheden. Zij waren vaak doorslaggevend voor het slagen of mislukken van de operatie  We hoopten toen dat het ‘Rijk van Nijmegen’ spoedig bevrijd zou worden van de Duitse bezetters. Een deel werd bevrijd, maar voor een ander deel liet die bevrijding nog even op zich wachten, maar inmiddels genieten we alweer vijfenzeventig jaar van onze vrijheid. En we hopen dat deze nog vele jaren zal voortduren.  

Onderlinge contacten, ook via de ether, versterken de band tussen mensen en zorgen voor een beter begrip van elkaars culturen en activiteiten. Nog dagelijks leggen vele duizenden radiozendamateurs via de ether (internationaal) contact met elkaar, vooral via de kortegolf. Daar is sinds de opkomst van het internet niet veel aan veranderd. 

Voorbereidende activiteiten en frequentiebanden 

Voordat PA75OMG in de lucht gebracht kan worden is een Nijmeegse amateurgroep bezig om het benodigde materiaal (radiozendontvangers, antennes en toebehoren) te verzamelen. Er wordt een bandplan opgesteld, waar vermeld wordt op welke tijdstippen zal worden uitgezonden en geluisterd, en op welke radiobanden dat zal zijn. PA75OMG komt in de lucht op alle gangbare ‘amateurbanden’, op de kortegolf voor internationale verbindingen en op de VHF- en UHF-band voor verbindingen binnen vooral Nederland, Duitsland en België. 

Geïnteresseerd in de activiteiten van PA75OMG? 

Ook als u niet over radio(zend)apparatuur beschikt kunt u ons evenement volgen. We nodigen u uit om ons radiostation te bezoeken. Van 15 tot en met 22 september bevinden wij ons op de volgende locatie:  

Camping Klein America te Groesbeek. Klein Amerika 3a 6562KC, 

Meer informatie vindt u op: http://www.pa75omg.nl


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 augustus, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Radiozendamateurs herdenken ‘Operation Market Garden’

Reageren is niet toegestaan.