Openen van een dichtgeslagen boek

GROESBEEK – Vanaf januari zitten we,  ik als vrijwilliger en Jan, elke donderdagmiddag om half 3, samen aan de eettafel bij een kopje thee. Nippend aan zijn kop thee laat Jan zijn gedachten en herinneringen de vrije loop. Ik neem mijn schrift en schrijf zoveel mogelijk op. Het selecteren en bekijken hoe het een lopend verhaal gaat worden, is van latere zorg.

Er bestaat een leuk boekje met vragenkaarten, dat de vrijwilliger van te voren kan doornemen. Hierin staan allerlei levensthema’s: Kindertijd, lagere school, spelletjes, vriendjes, schoolvakken, opleidingen, hobby’s, opvoeding door ouders, gezinsleven, eigen gezinsleven, vakanties, werksituatie, bijzondere gebeurtenissen… keus genoeg om over te praten…!

Na het eerste gesprek lijkt het Jan het beste om bij elk bezoek te beginnen met een thema dat hij op dat moment belangrijk vindt. In ons gesprek ontstaan zo wat spontaner vanzelf andere herinneringen. Soms vraag ik door als ik iets niet begrijp, of als er nog meer verduidelijkt kan worden. Soms ben ik gewoon benieuwd natuurlijk…. Maar geen interview dus, met officiële vragen: het is steeds een gesprek, en gewoon veel luisteren (en opschrijven) naar de verhalen van Jan. De gesprekken roepen allerlei emoties op. Jan vindt het heel fijn dat hij het allemaal mag uitspreken. Dat was te lang een dichtgeslagen boek.

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober.

U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 040 60 66 voor aanvullende informatie.

Ingestuurd door Forte Welzijn 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 augustus, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Openen van een dichtgeslagen boek

Reageren is niet toegestaan.