Verhalen dicht bij huis, 1944-1945

HEILIG LANDSTICHTING – Op 17 september is het 75 jaar geleden dat Operation Market Garden plaatsvond, de grote bevrijdingsoperatie door de geallieerden in 1944. Dat wordt op allerlei locaties en momenten in September grootschalig herdacht.

Ook Museumpark Orientalis en de Heilig Landstichting maken deel uit van deze oorlogsgeschiedenis. Hier is zwaar gevochten in de nasleep van de invasie en de gebouwen in en rondom het museumpark hebben een speciale rol gespeeld tijdens de oorlog.

De persoonlijke verhalen die bestaan over deze tijd in de Heilig Landstichting zijn door het museum in samenwerking met Frans Geertsen en Erik de Nie verwerkt in een wandelroute en boekje ‘Verhalen dicht bij huis, 1944-1945’. Op donderdag 5 september wordt deze om 15.30 uur in Orientalis officieel aangeboden aan wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal.

De bewoners van het dorp Heilig Landstichting, de Cenakelkerk maar ook het museum en de begraafplaats kregen op velerlei manieren met de oorlog te maken. In de laatste jaren van de oorlog heerste er schaarste en waren het dorp en het museum doelwit tijdens de gevechten.

De Duitse zusters, die in het klooster Casa Nova woonden, vervulden een speciale rol. Zij bleven neutraal tijdens de oorlog en hielpen op allerlei manieren de lokale bevolking en onderduikers. Het museumpark was daarbij van bijzonder nut. Voor de invasie konden bijvoorbeeld onderduikers en verzetsstrijders er een veilig heenkomen vinden, geholpen door de zusters. Tijdens de invasie en de weken erna sloegen de geallieerden letterlijk hun kamp op in de Karavanserai.

De wandelroute neemt je mee langs een aantal bijzondere plekken in het museumpark en vertelt vooral de ‘dicht bij huis ervaringen’ van de gewone burgers, die zich in en rondom het museum hebben afgespeeld. Over de hachelijke situatie waarin ze verzeild waren geraakt door de confrontatie van geallieerden en Duitsers in dit gebied en de gevaren waaraan ze waren blootgesteld.

De wandelroute is vanaf 5 september voor bezoekers van Orientalis met een geldig entreebewijs gratis af te halen is bij de entree van het museum.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 augustus, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Verhalen dicht bij huis, 1944-1945

Reageren is niet toegestaan.