Houd je vast, de schoudervulling keert terug (of toch niet)

Soms piept er een kledingstuk op dat je doet denken aan vroegere tijden. Denk aan de wijde pijpen van broeken of schoudervullingen. Die laatste worden af en toe weer gesignaleerd. Moeten we al gaan gillen? 
 
Die enorme schoudervullingen zijn vooral afkomstig uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Alles leek te kunnen in die jaren als het om het combineren van kledingstukken ging. Alles werd door elkaar gedragen, tot bh’s over t-shirts aan toe. Het beeld dat we er van hebben bestaat uit felle kleuren, sportkleding en… die schoudervullingen. 
 
Op de ranch in Dalles rondlopen met je schoudervullingen
 
Een van de meest populaire televisieprogramma’s was Dalles. En oh, vergeet Dynasty niet. Opvallend detail; de dames actrices liepen zelfs op de ranch rond met die enorme schoudervullingen. Vonden we toen normaal. 
 
Wat we ook normaal vonden was de legging. Voor velen is dat nog zo, maar het is echt een jaren tachtig modebeeld, met dat verschil dat deze toen gewoon ‘zo’ werd gedragen. Dat wil zeggen zonder rokje of jurk erover. Als een broek dus. Durf jij het nog? 
 
Een felgekleurd heuptasje om en rappen maar
 
De beginjaren tachtig waren we best nog een beetje behept met de punk-scene uit de voorgaande jaren. Het was op z’n retour, maar sommigen konden er geen afscheid van nemen. Toch gingen we meer en meer voor rap en hiphop. Dat uitte zich ook in felgekleurde kleding, een heftig gekleurd heuptasje om en sportschoenen aan. En dan een beetje rappen. 
 
Vergeet ook de getoupeerde kapsels niet. Zowel bij vrouwen als mannen overigens. En je droeg Dr. Martens. Vrouwen met een netpanty erboven. En wat de felle kleuren betreft, daar bleef het niet bij. Het ging een stap verder door die kleuren ook nog eens in neon neer te zetten. Goud een zilver waren ook hip. Het eerdergenoemde heuptasje dames was er daarom ook in varianten die niet gewoon felrood of knalgeel waren, maar fluorescerend geel bijvoorbeeld. Dit soort accessoires straalden je tegemoet. 
 
Beenwarmers aan en naar de supermarkt
 
Sportkleding werd ook populair. Een wijde trui op een trainingsbroek bijvoorbeeld. Dat kon prima. Beenwarmers en hoofdbanden droeg je gewoon naar de super. Ook als je niet zweette. En wat te denken van sportschoenen. De sneaker is sinds die tijd niet meer weggeweest uit het straatbeeld. 
 
Droeg je een gewone broek dan zat deze strak, de trui was twee mater groter. Pumps konden ook weer. En terugkomend op die bh die over alles heen gedragen kon worden; dat was natuurlijk afkomstig van Madonna. Vanaf het moment dat MTV niet alleen muziek, maar ook video’s uitzond was het hek van de dam. Iedereen wilde eruit zien zoals zij compleet met visnet-truitjes, korsetten, en vette make-up in felle kleuren. 
 
Van felgekleurde make-up tot zwart omrande ogen
 
In tegenstelling tot deze felle make-up waren er ook liefhebbers van juist donkere oogmake-up zoals dikke eyeliner en daarboven diepzwart of juist gekleurd haar. Zowel mannen als vrouwen gingen daarvoor en zo ontstond er een stijl die androgyne aandeed. New romanticism was een feit. 
 
Aan het einde van jaren tachtig nam de heftigheid van alle kledingstijlen uit dat tijdperk een beetje af. De kleuren werden minder fel, de schouders wat minder breed. Totdat het helemaal uit beeld verdween. Alhoewel… 

Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 september, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Houd je vast, de schoudervulling keert terug (of toch niet)

Reageren is niet toegestaan.