Resultaten Gelderse grondruil bekend

REGIO – Bijna vierhonderd hectare natuurgrond krijgt een andere eigenaar en beheerder. Dat is het resultaat van de Gelderse grondruil. Half mei plaatsten Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland natuurgrond op het openbare platform www.grondruilgelderland.nl om grotere aaneengesloten natuurgebieden binnen het Gelders Natuurnetwerk realiseren en zo de natuur te versterken.

Het bood ook particulieren de kans in te schrijven en natuur te gaan beheren. In totaal waren er 287 inschrijvingen. Vandaag zijn 118 kavels gegund op basis van de spelregels. Dat betekent dat tweederde van de aangeboden grond een andere eigenaar krijgt.

Deze grondruil draagt bij aan het vergroten van een aantal kerngebieden van Staatsbosbeheer in Gelderland. Grote aaneengesloten gebieden zijn goed voor de natuur en efficiĆ«nter in beheer. Staatsbosbeheer kreeg ook natuurgrond aangeboden grenzend aan eigen gebieden. Provincie Gelderland hoopte de betrokkenheid van inwoners bij natuurbeheer te vergroten. Daarvoor zijn kleinere, losse gebieden aangeboden die ook goed door bijvoorbeeld particulieren kunnen worden beheerd. 56 particulieren krijgen nu ook grond gegund.  Daarmee draagt deze grondruil bij aan een belangrijk doel van Provincie Gelderland. De provincie ziet toe op het in standhouden van de natuur.

Provinciale grond

In totaal heeft de provincie 189 hectare gegund. Staatsbosbeheer verwierf daarvan 165 hectare aansluitend op haar kerngebieden binnen het Gelders Natuur Netwerk. De overige kavels van de provincie gingen naar andere inschrijvers. Het totale aantal inschrijvingen bij de provincie bedroeg 59.

Staatsbosbeheer grond

In totaal heeft Staatsbosbeheer 204 hectare gegund. Het aantal inschrijvingen bedroeg 228. Daarmee kwam de verwachting uit dat niet op alle gronden zou worden ingeschreven.  Er is wel voldoende verkocht om de verworven grond te kunnen betalen. Het restbedrag gaat in een fonds dat Staatsbosbeheer inzet voor aankoop van nieuwe natuurgronden in Gelderland.

De inschrijvers op kavels hebben vandaag een bericht ontvangen over de gunning. De verwachting is dat de aktepassering in november plaatsvindt.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 september, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Resultaten Gelderse grondruil bekend

Reageren is niet toegestaan.