Nationale Archeologiedagen op 11/12/13 oktober

REGIO – De Nationale Archeologiedagen op 11, 12 en 13 oktober brengen voor de vijfde keer het verleden tot leven met ruim 250 activiteiten door het hele land: Met lezingen, workshops, fiets- en wandeltochten, archeologische opgravingen, bijzondere tentoonstellingen en theaterstukken kun je tijdens deze unieke dagen ontdekken wat er in onze Nederlandse bodem verborgen zit.

Op de website van de Nationale Archeologiedagen staat het volledige programma. En het aanbod groeit met de dag. Een greep uit de activiteiten in Gelderland:

Veluwse versieringen

Kom de sieraden van de Oost-Veluwe ontdekken! In de Gelderse bodem liggen nog zoveel geheimen verborgen. Op vijf locaties van Heerde tot Apeldoorn bewonder je zaterdag 12 en/of zondag 13 oktober sieraden die op de Veluwe zijn gevonden èn laat je je daardoor inspireren om zelf een sieraad te maken. Op elke locatie is iets nieuws te ontdekken. Laat je eigen vondsten zien op het bodemvondstenspreekuur en laat je digitaal, via een facebook-app, vereeuwigen in een heuse sieradenselfie.

Theaterspektakel in Arnhem

In Arnhem wordt er rond de Bataafse Opstand de unieke openluchttheatervoorstelling ‘Vitalis’ opgevoerd in de uiterwaarden nabij het castellum van Meinerswijk. Wil je meer beleven en zien van de Romeinen rondom Arnhem, dan zijn er tal van activiteiten. Ook is dit theaterspektakel mogelijk in combinatie met een échte Romeinse Bierwandeltocht.

Speur mee naar archeologische resten op de Veluwe

Ga mee op Expeditie Veluwe! Op de Veluwe zijn door middel van het project Erfgoed Gezocht heel veel potentieel nieuwe grafheuvels ontdekt. Op twee locaties op de Veluwe kun je onder leiding van archeologen van Universiteit Leiden en Erfgoed Gelderland mee op expeditie om te zien wat er ontdekt is en of al die nieuwe ontdekkingen wel daadwerkelijk wel allemaal zo oud en door de mens gemaakt zijn.

Archeologie komt tot leven

Archeologie Lab in het Stedelijk Museum in Zutphen is open voor publiek! Als bezoeker krijg je al een uniek doorkijkje op deze werkplaatsen. Kijk je ogen uit: scherven, botten en de meest recente vondsten worden getoond. En restauratiewerk wordt letterlijk onder je neus gedaan, nog nooit kwam je zo dichtbij. Kom zelf ook graven en wordt archeoloog voor één dag! Bij Erve Eme kun je graven naar bijzondere vondsten in opgraving die je kan laten ‘taxeren’ in het museum. De archeologen in Zutphen helpen je graag en kunnen je alles over je vondsten vertellen. De opgraving is gratis te bezoeken. Direct naast de opgraving is een grote Vikingmarkt die je ook kunt bezoeken waar meer dan 160 middeleeuwers in het weekend van 12 en 13 oktober het terrein van Erve Eme op de Kaardebol in Zutphen bezetten. Twee dagen lang kun je je onderdompelen in middeleeuwse sferen, een ware tijdreis voor het hele gezin.

De Tweede Wereldoorlog herdacht

In Gelderland is gestart met de herdenking 75 jaar Tweede Wereldoorlog. Rondom dit onderwerp worden tijdens de Nationale Archeologiedagen verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er in het Kerk en Tempelmuseum in Elst een goed bewaard geheim. Tijdens opgravingen kort na WOII ontdekten archeologen onder de uitgebrande kerk restanten van twee Romeinse tempels uit de 1e eeuw. Dit is de enige plaats in Nederland waar overblijfselen van Romeinse tempels zo tastbaar zijn.

ArcheoHotspots open voor iedereen

Op verschillende plekken in Gelderland zijn ArcheoHotspots die hun deuren openen voor iedereen. In Arnhem, Nijmegen en Ommeren is er de mogelijkheid je eigen vondsten te laten determineren, en/of fotograferen. Op deze plekken zijn ook veel vondsten te zien uit de omgeving. Bij de Archeohotspots geven ze je graag uitleg over archeologie uit de regio.

Over de Nationale Archeologiedagen

De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit de Nederlandse bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van honderden vrijwilligers.

Partners

De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds. Partners zijn o.a. de AWN; Vereniging van de vrijwilligers in de Archeologie, het Rijksmuseum van Oudheden, De Erfgoedstem en de Archeohotspots.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 oktober, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Nationale Archeologiedagen op 11/12/13 oktober

Reageren is niet toegestaan.