Uitgereikte onderscheidingen op Nationale Heldendag

DEN HAAG – Op donderdag 7 november vond de vierde editie van de Nationale Heldendag plaats in Den Haag. Het doel van de Heldendag is stilstaan bij ‘gewone’ mensen. Mensen die bijzonder moedige en heldhaftige daden hebben verricht voor een ander. Vaak met gevaar voor eigen leven.

Voor deze Heldendag waren ook vier mensen uitgenodigd die zich heldhaftig hebben gedragen tijdens een woningbrand in Ooij op 28 oktober 2018. Deze brand met enorme rookontwikkeling, werd aangewakkerd door uitstromend gas. De helden hebben met gevaar voor eigen leven de brand weten te blussen. Hierdoor kon de bewoner later door de brandweer veilig uit het huis worden gehaald.

Onderscheidingen:

De heer J.L.G. Weeren uit Ooij kreeg een Koninklijke Onderscheiding, de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij kreeg deze onderscheiding uit handen van minister en vicepremier Hugo de Jonge. De heer Weeren heeft de hoofdgaskraan dichtgedraaid en geprobeerd de bewoner op de eerste verdieping te bereiken, wat werd bemoeilijkt door de zware rookontwikkeling.

De broers B. en Y. van der Putten uit Ooij en de heer J.M. Eijkhout uit Nijmegen kregen de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift van het Carnegiefonds. Deze helden hebben ruitjes ingeslagen en de brand in de keuken geblust met behulp van een tuinslang. De penningen werden uitgereikt Jaap Smits, de voorzitter van het Platform Heldenwaardering.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 november, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Uitgereikte onderscheidingen op Nationale Heldendag

Reageren is niet toegestaan.