Tentoonstelling Ad Gerritsen in Huis der Provincie

ARNHEM – Werken van de bekende Gelderse kunstenaar Ad Gerritsen (1940-2015) zijn de komende maanden te bewonderen in het provinciehuis in Arnhem. De tentoonstelling bestaat uit zo’n 54 schilderijen, grafiek en keramische borden en is gratis toegankelijk.

Met de speciale tentoonstelling wil de provincie de erfgenamen van de kunstenaar bedanken. De erfgenamen hebben de provincie vorig jaar een aantal kunstwerken geschonken uit de nalatenschap van de kunstenaar.

Bijzondere band

Ad Gerritsen en de provincie Gelderland hebben een bijzondere band. Begin jaren vijftig, toen Ad nog een kleine jongen was, werkte zijn vader mee aan de bouw van het Huis der Provincie. Ongeveer 50 jaar later kreeg Gerritsen de opdracht om het college van Gedeputeerde Staten te portretteren. Hij zag die opdracht als een eerbetoon aan zijn vader. Dit portret is onderdeel van de tentoonstelling.

Grote collectie

In de loop der jaren heeft de provincie meer werken van zijn hand verzameld. De provinciale collectie bestaat in totaal uit zo’n 60 kunstwerken van zijn hand. Er zijn er 48 te zien: 7 schenkingen,  41 uit bestaande collectie en 6 in bruikleen van de nabestaanden.

Gerritsen was een belangrijke kunstenaar die nog steeds invloed heeft op de jongere generatie kunstenaars. Zijn werken zijn eerder tentoongesteld in Museum Arnhem en in het Kunstmuseum in Den Haag.  

Toegankelijk maken van kunstcollectie provincie

In provinciehuis zijn vaker tijdelijke tentoonstellingen te zien. De provincie wil daarmee een deel van haar kunstcollectie zichtbaar maken voor publiek. Eens per kwartaal organiseert de provincie daarnaast rondleidingen langs de kunstcollectie, waarbij ook de niet openbare delen bezocht worden. De collectie omvat in totaal ongeveer 2.600 kunstwerken die een relatie hebben met Gelderland omdat de maker er is opgeleid, er werkt of woont of omdat er een deel van Gelderland is verbeeld.

Informatie expositie ‘Niets is wat het lijkt…’ met schilderijen van Ad Gerritsen

Tijd: van 21 november tot en met 31 januari 2020

Locatie: Huis der Provincie, eerste verdieping

Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG Arnhem

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 7.30 – 18.00 uur en vrijdag van 7.30 – 17.00 uur. Gesloten van 23 dec t/m 1 jan.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 november, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Tentoonstelling Ad Gerritsen in Huis der Provincie

Reageren is niet toegestaan.