Omroep Gelderland blikt terug op het hoogwater van 1995

ARNHEM – In 1995 stegen de rivieren in Gelderland en Limburg door aanhoudende zware regenval tot gevaarlijke hoogte. Sommige dijken hielden het maar net en er werd besloten tot evacuatie van grote delen van onze provincie. Omroep Gelderland blikt vanaf 27 januari een week lang terug op het hoogwater van 1995: Hoe hebben de betrokkenen het toen beleefd? En hoe kijken ze er nu op terug?

Op woensdag 1 februari bereikte het water bij Lobith een recordhoogte van 16,68 meter boven NAP. Het record werd bereikt door een combinatie van veel smeltwater en regenval in het stroomgebied van de Rijn. Het regenwater in de zijrivieren van de Rijn bereikte de rivier nagenoeg tegelijkertijd met het smeltwater, waardoor er een golf ontstond. 

Op maandag 30 januari kwam een dringend advies aan mensen in onder meer de Ooijpolder te vertrekken. Dat advies werd vanaf 1 februari een verplichting; de grote gebieden langs de Waal werden geëvacueerd. Grofweg 250.000 inwoners moesten hun huis ontvluchten.

Bijzondere verhalen

Vanaf 27 januari staat Omroep Gelderland de hele week in het teken van het hoogwater van 1995. Iedere dag worden er persoonlijke verhalen over de evacuatie aan het licht gebracht. Wat voor impact heeft deze gebeurtenis op de inwoners gehad? En hoe gingen zij om met de angst om alles kwijt te raken? Alle verhalen over het hoogwater van 1995 zijn te volgen via onze dossier- en Facebookpagina en Radio Gelderland. Daarnaast worden ingezonden beeldfragmenten van onze kijkers en luisteraars uitgezonden op TV Gelderland, aansluitend op het GLD Nieuws (17.20 uur).

Speciale documentaire

In het kader van de evacuatie van 1995 wordt op dinsdag 28 januari de documentaire Het kwam met het water uitgezonden, over de hectiek, de onzekerheid, maar anderzijds ook het gemeenschapsgevoel wat zich voordeed in deze periode. Documentairemaker Joris Hendrix dook samen met de betrokkenen in oude fotoalbums en plakboeken en stoften de videobanden af, op zoek naar verhalen. Het kwam met het water is te zien op dinsdag 28 januari om 17.20 uur op TV Gelderland.

Documentaire op DVD

Wil je deze documentaire ontvangen als DVD? Luister dan van maandag 27 t/m vrijdag 31 januari naar Goedemorgen Gelderland en Lunchpauze op Radio Gelderland en maak kans op een gratis DVD van Het kwam met het water. Uiteraard is de documentaire ook online (terug) te bekijken via Uitzending Gemist.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 januari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Omroep Gelderland blikt terug op het hoogwater van 1995

Reageren is niet toegestaan.