Omroep Gelderland treedt in het spoor van de bevrijders

PROVINCIE – 75 jaar geleden op 28 maart werd het Achterhoekse Megchelen als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn bevrijd. Vanaf 30 maart volgt Omroep Gelderland drie weken lang het spoor van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp.

Van 30 maart tot en met 17 april bezoeken we iedere werkdag met onze karavaan met historische voertuigen een plaats die 75 jaar geleden op die dag werd bevrijd. Elke dag zijn we van 8.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds in die plaats aanwezig. Zowel op tv en radio als ook via onze social media kanalen en onze website gelderland.75jaarvrijheid.nl kun je ons volgen. Of kom langs als we in jouw woonplaats zijn!

Terug naar toen

We gaan terug naar de dag van de bevrijding. We besteden aandacht aan de verhalen van mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt, die duidelijk maken hoe bevrijding voelde na vijf jaar bezetting. Hoe smaakte bijvoorbeeld die eerste boterham met echte boter? Maar er zijn ook stille getuigen. In elke uitzending vertellen verzamelaars en deskundigen Jean Kreunen en Rene Broere het verhaal bij een bijzonder voorwerp. Ook zijn er portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. We laten muziek horen die je meeneemt naar de tijd van toen en besteden aandacht aan voedsel zoals het in de oorlog op tafel kwam.

Lokale initiatieven

In elke uitzending is ruim aandacht voor de plaatselijke initiatieven waarmee 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Zoals een openluchtspel en de rockopera Freyheyt. 75 jaar vrijheid is ook het moment waarop we de fakkel van herdenken en vieren overdragen aan een nieuwe generatie. We hebben leerlingen van basisscholen in de plaatsen gevraagd wat oorlog en vrijheid voor hen betekenen. Hun antwoord komt in de vorm van tekeningen, gedichten, een musical en rap.

75 jaar vrijheid

In het spoor van de bevrijders is een initiatief van 75 Jaar Vrijheid van Omroep Gelderland. Het platform waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen. De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 30 maart iedere werkdag om 08.00 uur en om 18.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Wil jij erbij zijn? Kijk dan op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de karavaan door jouw woonplaats trekt.

Foto: CODA Archief


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 februari, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Omroep Gelderland treedt in het spoor van de bevrijders

Reageren is niet toegestaan.