Armbandje als herinnering om afstand te houden

NIJMEGEN – De maatregelen omtrent het coronavirus worden stap voor stap afgebouwd en langzaam komt de samenleving weer in beweging. Voorlopig moeten we 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden, maar in de praktijk is dit een behoorlijke uitdaging.

Bijvoorbeeld in de supermarkt, bij het inhalen tijdens een wandeling en straks weer op het schoolplein. Dat levert lastige situaties op, zeker voor iemand die een kwetsbare gezondheid heeft en die wel de deur uit moet of wilt. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die wonen of werkenmet iemand die tot de risicogroep behoort en die dus extra voorzichtig willen zijn. Denk daarbij aan zorgmedewerkers, naasten van kwetsbare ouderen of de partner van iemand die chemotherapie krijgt.

Vriendelijke herinnering

Om die mensen te helpen is onder de noemer Omarm de afstand het Afstandbandje geïntroduceerd. Hiermee maak je duidelijk dat je afstand houdt en herinner je je omgeving er op een vriendelijke manier aan dat ook te doen. Met de armband proberen initiatiefnemers Marieke Hanekamp en Joris Jan Voermans in te spelen op de maatschappij zoals die de komende tijd vorm krijgt. “Steeds meer mensen gaan naar buiten en uit onderzoek blijkt dat er steeds soepeler met de regels wordt omgegaan”, aldus Hanekamp. “Daardoor wordt voor een grote groep mensen de drempel om boodschappen te doen of een wandeling te maken juist hoger. Die mensen willen we iets bieden waarmee ze aan anderen duidelijk kunnen maken: die afstandsregel is voor mij echt belangrijk. Dit geldt voor mijzelf ook, als colitis-ulcerosa patiënte. Maar dat kun je niet aan me afzien.”

Onzichtbare aandoeningen

Het initiatief is gestart voor mensen met ‘onzichtbare’ aandoeningen, zoals astma, diabetes, hartproblemen of de ziekte van Crohn. “Maar eigenlijk is het bandje geschikt voor iedereen die zijn of haar omgeving eraan wilt herinneren om afstand te houden”, aldus Voermans. “Dat geldt bijvoorbeeld ook voor al die bedrijven en initiatieven die zich volop voorbereiden op de anderhalvemetersamenleving – ook zij zijn bij het houden van afstand afhankelijk van anderen.”

De initiatiefnemers benadrukken dat het de bedoeling is dat iedereen sowieso 1,5 meter afstand houdt. Hanekamp: “Maar we horen en zien wat er momenteel in de samenleving gebeurt en willen daar op deze manier op inspelen. Zie het als een geheugensteuntje waarmee je de ander helpt om rekening te houden met jou.”

Omarm de afstand

Het armbandje is voor 5 euro te koop via www.omarmdeafstand.nl. Het maatschappelijke initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Armbandje als herinnering om afstand te houden

Reageren is niet toegestaan.