Lang niet geZIEn – voorbereidingen concepten in volle gang!

REGIO – Het zijn ook voor het muZIEum in Nijmegen spannende tijden. Dicht zijn voor je bezoekers, geen belevingen kunnen aanbieden en bijna alle medewerkers thuis – zonder werk. En toen kwam het verlossende woord vanuit het kabinet; musea mogen vanaf 1 juni hun deuren weer openen. Aftellen dus!

 De afgelopen weken heeft het muZIEum dan ook niet stilgezeten en is er hard gewerkt om de belevingen aan te passen naar de huidige anderhalve meter maatschappij. Dat kan toch niet met jullie concept? Was dan ook een veel gestelde vraag. Maar het muZIEum laat zich weer van zijn meest flexibele kant ZIEN en op 1 juni kunnen de eerste bezoekers de beleving ondernemen, met inachtneming van de (verplichte) maatregelen.

De verschillende belevingen

De bezoeker kiest uit twee verschillende belevingen: de donkerbeleving of Expeditie ribbelroute. De donkerbeleving is binnen in het muZIEum en de ribbelroute is buiten met virtualrealitybril. Uiteraard begeleid, zoals de missie van het muZIEum al uitdraagt, door de ervaringsdeskundigen zelf. Bezoekers ontdekken aan de hand van opdrachten en voelbare elementen hoe het leven kan zijn als je niet (goed) kan zien.

Donkerbeleving: Op vakantie met …

In de donkerbeleving is een speciale route gemaakt, waarbij bezoeker en gids op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Onderweg ontmoet je in elke ruimte een andere gids die zijn ervaringen met de bezoekers deelt. Het thema is zeer toepasselijk voor deze tijd; op vakantie. Nu we niet naar het buitenland reizen, maar wel in Nederland weer de eerste stappen mogen zetten, heerst er bij het muZIEum een echt vakantiegevoel.

Expeditie ribbelroute

Buiten gaan de bezoekers met de slechtziende gids op pad. De bezoeker bekijkt de anderhalve meter maatschappij door een virtualrealitybril die verschillende oogaandoeningen simuleert. De blinde of slechtziende gids begeleidt de opdrachten en vertelt uit eigen ervaring hoe hij/zij dit doet. 

Online reserveren met een vast tijdslot

In lijn met de maatregelen van de Rijksoverheid is het verplicht om online te reserveren, dit is vanaf heden weer mogelijk via: www.muzieum.nl

De bezoeker krijgt een vaste begin- en eindtijd. Vooraf reserveren had altijd al de voorkeur, omdat de bezoeker dan zeker weet dat er een blinde of slechtziende gids klaarstaat. De beleving staat van begin tot eind in het teken van blind- en slechtziendheid. Als bezoeker mag je de gids alles vragen, ook hoe zij deze maatschappij en de anderhalve meter ervaren. Want hoe werkt dat als je niet kan zien? Hoe houd je dan anderhalve meter afstand? Wat zijn de mogelijkheden voor iemand met een visuele beperking om toch zijn of haar weg te vinden, letterlijk en figuurlijk?

Werkgelegenheid

De belangrijkste missie van het muZIEum is: werkgelegenheid creëren voor blinden en slechtzienden. Directeur Heleen Vermeulen: “We zijn trots op het feit dat we samen met onze blinde en slechtziende medewerkers toch een concept hebben kunnen creëren dat goed werkbaar is en een bijzonder uitje bovendien. Onze gidsen kunnen weer aan het werk en hun verhaal blijven vertellen. Zo blijven we ogen openen, door ze even te sluiten.”

“Helaas heeft deze situatie, zoals bij velen, grote impact op onze organisatie. Wij ontvangen geen structurele subsidie en komen niet in aanmerking voor de steun die er is voor culturele instellingen. We kunnen nu niet de aantallen ontvangen die we gewend zijn. Het wordt dan ook een erg spannende tijd voor ons, we kunnen alle hulp hard gebruiken! Is het niet in de vorm van een bezoek, dan wel in de vorm van het aanschaffen van cadeaubonnen, het doen van een donatie of structurele samenwerkingen.”

Het muZIEum is vanaf 1 juni 2020 weer geopend!

Uiteraard met een aangepast protocol dat voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.

Foto (C): Hans Roggen 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Lang niet geZIEn – voorbereidingen concepten in volle gang!

Reageren is niet toegestaan.