Koningin Máxima in gesprek met Dar-medewerkers over impact van corona

NIJMEGEN – Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op donderdagmiddag 4 juni een werkbezoek aan Dar in Nijmegen. Het bezoek vond plaats in het kader van de impact van de coronapandemie op vitale sectoren waaronder de afvalbranche.

Koningin Máxima ging in gesprek met Dar-medewerkers van inzameling, reiniging en groen. Hoe hebben zij de afgelopen tijd ervaren en wat merken ze van de coronamaatregelen in hun dagelijks werk?

Dar is er trots op dat Koningin Máxima een werkbezoek bracht aan Dar om met Dar-medewerkers in gesprek te gaan. Een prachtige blijk van waardering voor de mensen van Dar en voor alle mensen in de sector. Afsluitend sprak Koningin Máxima met het Dar-management en andere vitale beroepsgroepen over de ervaringen van de afgelopen maanden.

Ervaringen van Dar-medewerkers in coronatijd

Medewerkers van de afvalinzameling, reiniging en het groenbeheer vertelden over hun omgang met de verhoogde volumes aan afval van particulieren, het werken op afstand van elkaar, de werkdruk, de lange wachtrijen voor de milieustraat en de extra hygiëne- en veiligheidsmaatregelen die zijn ingesteld.

Het werk van Dar gaat vanaf moment 1 van de coronacrisis door. Dar-medewerkers beseften zich weer eens dat hun werk echt belangrijk is voor de maatschappij. Dit werd duidelijk doordat beroepen in de afvalbranche tot de vitale functies behoren. Dar merkt ook dat hun werk in deze periode gewaardeerd wordt door haar gemeenten en inwoners.

Ook voor Dar-medewerkers zijn het bijzondere tijden en was het vooral in het begin even schakelen. Het was wennen, maar juist in deze tijden wil Dar er met haar medewerkers voor zorgen dat we van afval zoveel mogelijk grondstoffen maken en de leefomgeving van mensen fris en groen is. En dat op een veilige manier.

Tegelijkertijd heeft de afvalbranche ook gemerkt hoe kwetsbaar grondstoffenketens zijn. Zo waren in de textielsector en ook in de plastic-sector meteen de effecten merkbaar van de afgenomen vraag naar gerecycled materiaal. Deze uitdagingen leren ons dat voor het realiseren van een circulaire economie veel meer afstemming in de keten noodzakelijk is.

Werk aanpassen door coronamaatregelen

Vitale beroepen en sectoren zijn door de Rijksoverheid aangemerkte cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de uitbraak van corona. Terwijl sommige sectoren op de voorgrond staan, opereren andere vitale beroepen meer op de achtergrond, zoals supermarktmedewerkers, afvalbeheerders en schoonmakers. Deze sectoren hebben sinds de afkondiging van de maatregelen in maart acuut moeten experimenteren met manieren om in hun werk, dat wel door moet gaan, verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Andere bedrijven hebben van deze kennis kunnen profiteren. Vaak hebben vitale sectoren in de afgelopen maanden te maken gehad met een verhoogde vraag naar hun diensten en dus met een hogere werkdruk. Het ziekteverzuim was desondanks laag.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Koningin Máxima in gesprek met Dar-medewerkers over impact van corona

Reageren is niet toegestaan.