Documentaire over 100-jarige Rijntje bij Omroep Gelderland

TIEL – De zeer vitale Rijntje van Buren – Hevel was begin maart op 99-jarige leeftijd het oudste actieve lid van een sportschool in haar woonplaats Tiel. Vier maanden later is ze inmiddels 100 jaar geworden, maar in verband met de regels rondom corona in de verzorgingstehuizen, heeft ze de wil om te leven volledig verloren. Haar kleindochter Kilke vecht al die tijd een uiterst moeizame strijd om oma de vrijheid die haar is ontnomen terug te laten krijgen. 

Samen met documentairemaker Angelo Damen maakte Kilke een portret over het lot van haar oma. De documentaire gaat over het gevecht om de kwaliteit van leven overeind te houden, en over de geweldige kracht van liefde tussen Kilke en haar oma.

Definitie van vrijheid

Het is een zeer persoonlijk verhaal over de mentale en fysieke impact van de isolatie, onzekerheid, angst en de definitie van vrijheid. Oma Rijntje wordt heen en weer geslingerd tussen momenten vol hoop en periodes van depressies. Zo moet haar 100ste verjaardag, natuurlijk een mijlpaal in je leven, sober worden gevierd. De familie zingt haar toe vanachter plexiglas. Gelukkig heeft Kilke wel kunnen regelen dat oma een half uur naar buiten mag. Daar wacht haar een grote verrassing als vrienden en bekenden haar opwachten en op 1,5 meter afstand Rijntje mogen feliciteren.

Het is nooit zo donker of het wordt weer licht

Rijntje van Buren – Hevel heeft in haar leven van 100 jaar veel te verwerken gehad, maar ging nooit bij de pakken neer zitten. Daarbij hield ze zich onder meer vast aan een van de uitspraken die haar moeder altijd deed. Die zei dan in het Tiels: “Het is nooit zo donker of het wordt weer licht.”

De documentaire 100 jaar Rijntje: “Het is nooit zo donker of het wordt weer licht” is op 14 juli om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 juli, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Documentaire over 100-jarige Rijntje bij Omroep Gelderland

Reageren is niet toegestaan.