Provincie Gelderland steunt Gelderse makers in coronatijd

REGIO – De provincie Gelderland gaat cultuurmakers in de provincie ondersteunen met een gift van 225.000 euro aan het Cultuurmakersfonds.

Dit fonds is onlangs ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds om culturele makers zonder langjarige subsidie te helpen de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen en actief en creatief te blijven.

AOW-vakantiegeld, anonieme schenking en ministerie

Het Cultuurmakersfonds bestaat dankzij de opbrengst van het burgerinitiatief #doemeemetjeaow – ruim 1 miljoen euro – én een schenking van 1 miljoen euro van een zeer betrokken anonieme schenker. Het ministerie van Onderwijs en Wetenschap verdubbelt de opbrengst van de AOW-actie, ook dat komt ten goede aan het Cultuurmakersfonds. 

Kwetsbare cultuur zonder subsidie

Het Cultuurfonds zorgt ervoor dat het geld dat via het Cultuurmakersfonds wordt besteed daar terecht komt waar het nu het hardst nodig is: bij makers die geen langdurige subsidie krijgen. Het gaat om bijzondere en kwetsbare kunstvormen, van acteurs, auteurs, beeldend kunstenaars, choreografen, componisten, curatoren, dansers, dichters, film/documentaire- en theatermakers, fotografen, (mode)vormgevers, musici, scenaristen, spoken word-artists en vele andere makers die cultuur levend houden.

Loket gesloten, snelle toekenning

De regeling is er voor professionele makers die door de huidige crisismaatregelen hard zijn geraakt. Stichtingen en collectieven konden op 12 juni geld aanvragen om nog dit jaar een project te realiseren dat qua inhoud, oorsprong en/of opzet gerelateerd is aan de coronacrisis. De aan te vragen bedragen varieerden van minimaal € 5.000 tot maximaal € 50.000. De belangstelling was zo groot, dat het budget van het Cultuurmakersfonds binnen een halfuur was vergeven.

Adviseurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds bekijken welke projecten in aanmerking komen en maken dit vanaf half juli bekend. De bijdrage van de provincie Gelderland maakt het mogelijk dat een groot deel van de projecten in Gelderland gehonoreerd kunnen worden.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 juli, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Provincie Gelderland steunt Gelderse makers in coronatijd

Reageren is niet toegestaan.