16.750 bezoekers in 2020 voor het MuZIEum

NIJMEGEN – In 2020 ontving het muZIEum 16.750 bezoekers. Een resultaat waar het muZIEum niet ontevreden over is, in een jaar dat voor iedereen anders liep. Naast dat in 2020 niet de verwachte bezoekersaantallen zijn behaald, heeft de sluiting nog een vele grotere impact op de gidsen. Gids Fredy is slechtziend en vertelt welke impact de sluiting op hem heeft. Ondanks het bijzonder jaar, blikt het muZIEum vooruit. De programma’s voor 2021 staan klaar, waarin per kwartaal een thema centraal staat gerelateerd aan blind- en slechtziendheid. In het eerste kwartaal is dat het thema Liefde.  

Cijfers 2020 

In 2020 ontving het muZIEum 16.750 bezoekers. Dit is 40% ten opzichte van het jaar ervoor. Met name in de vakanties trokken de bezoekersaantallen aan. Op doordeweekse dagen, buiten de vakanties, zag het muZIEum dat het grootste deel van scholen en bedrijven uitbleef. De afgelopen jaren merkte het muZIEum sterke groei in de bezoekersaantallen en sloot in 2019 nog af met 42.000 bezoekers.

Directeur Heleen Vermeulen: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we hebben ontvangen van ons netwerk om te kunnen overleven. We kijken, met behulp van onze partners, met vertrouwen naar de toekomst. Corona zal in 2021 nog flinke impact hebben op de organisatie. Ondanks dat staan onze medewerkers klaar om vanaf 20 januari 2021 met flexibiliteit en groot aanpassingsvermogen de bezoekers veilig door het donker te begeleiden.” 

Impact blinden en slechtzienden 

De sluiting heeft niet alleen enorme impact op de organisatie (geen bezoekers betekent geen inkomsten), maar ook op onze blinde en slechtziende gidsen. Iedere sluiting betekent voor hen een periode zonder werk, een periode waarin ze hun boodschap niet kunnen delen. Gids Fredy aan het woord over welke impact de sluiting op hem heeft.

Gids Fredy: “Wat ik het meest mis door de sluitingen, is het warme familie-bad dat het muZIEum heet; De fijne collega’s, het fantastische werk en de gezellige bezoekers. Daarnaast zijn mijn routine en structuur weg, dit heeft een grote impact. Voor ik slechtziend werd, werkte ik als taxichauffeur. Veel nachtelijke uurtjes. Ik merk dat ik tijdens de sluitingen van het muZIEum, weer automatisch in het nachtelijke ritme val, wat niet bevorderlijk is voor mezelf. Gids zijn bij het muZIEum is een baan met verantwoordelijkheid en structuur, waardoor dat thuis ook beter lukt. Dit valt nu steeds meer weg.” 

“In een lockdown voel ik mij afhankelijker van anderen: ik pak niet even de auto om boodschappen te doen of te wandelen in het bos. Ook de schuur opruimen en naar het stort brengen kan ik niet zonder hulp. Waar veel mensen dat soort klusjes nu in en om huis doen, is dat voor mij lastiger. Met het werk als gids bij het muZIEum, heb ik daar geen last van, dan ben ik van niemand afhankelijk. Ik leid bezoekers rond in mijn wereld en vertel mijn verhaal. Het begeleiden van de rondleidingen maakt mij blij, omdat je bezoekers meeneemt in een beleving die ogen opent en ik ze daarin wegwijs maak! Ik heb nooit werk gedaan dat ik niet leuk vind, dus ik had altijd iets om de volgende dag naar uit te kijken, dat is nu helaas minder. Ik hoop dan ook dat het virus snel onder controle is en we weer kunnen starten met de rondleidingen bij het muZIEum.” 

Liefde verbindt 

Het muZIEum werkt momenteel aan een nieuwe insteek rondom de belevingen, content en het doe-plein. Per kwartaal staat er een thema centraal. Het muZIEum trapt af met het thema Liefde. Naast dat iedereen extra liefde kan gebruiken in deze tijd, is het een interessant thema rondom blind- en slechtziendheid. Onderwerpen als liefde op het eerste gezicht, blind daten en liefde maakt blind komen aan bod. Er komt een tentoonstelling van kunstenaar Marleen de Man, zij is slechtziend en heeft eerder met stichting KUBES in het Van Abbemuseum geëxposeerd. Vanaf 20 januari 2021 is de donkerbeleving “Op vakantie met …” volledig verbouwd en gaan bezoekers met hun gezelschap op reis naar de stad van de liefde. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor 16.750 bezoekers in 2020 voor het MuZIEum

Reageren is niet toegestaan.