Gemeente Berg en Dal wil schaarse middelen Wmo en jeugdzorg beter verdelen

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft een nieuwe koers voor de Wmo en de jeugdzorg vastgesteld. In het Koersdocument staat welke richting de gemeente de komende jaren uit wil met de zorg. Berg en Dal werd eind vorig jaar geconfronteerd met flinke tekorten op de begroting. Daardoor zijn maatregelen onvermijdelijk.

Wethouder Irma van der Scheur: “We moeten net als veel andere gemeenten constateren dat we simpelweg te weinig middelen uit Den Haag krijgen om de taken op het gebied van de Wmo en de jeugdzorg goed uit te voeren. Om te voorkomen dat onze inwoners daar onder lijden moeten we een andere koers gaan varen. Dat betekent dat we helaas strenger moeten zijn aan de voordeur. Zo houden we voldoende over voor mensen die dat het hardst nodig hebben.”

In de praktijk betekent dit dat er bij nieuwe aanvragen en verlengingen een maximum komt voor een aantal vormen van hulp zoals woonbegeleiding en hulp bij het huishouden. Afwijken blijft mogelijk, maar dan wel onder voorwaarden. “We moeten zuiniger omgaan met de schaarse middelen die we hebben. Zie het als een soort rantsoen. Zodat we straks in oktober niet tegen mensen moeten zeggen ‘sorry, maar het geld is op’. Dat moeten we ten alle tijden zien te voorkomen”.

De gemeente gaat ook inzetten op een betere en snellere doorverwijzing naar alternatieve vormen van hulp, zoals de vrije inloop en ontmoeting en hulp door vrijwilligersorganisaties. Ook wordt er zoveel mogelijk gekeken naar hulp in groepsverband. Bij de evaluatie van deze maatregelen worden ook de ervaringen van inwoners betrokken. De maatregelen worden de komende tijd verder uitgewerkt.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 februari, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Gemeente Berg en Dal wil schaarse middelen Wmo en jeugdzorg beter verdelen

Reageren is niet toegestaan.