De Week van de Helden in het afval en het groen

REGIO – In de week van 1 tot en met 7 maart worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de afval- en reinigingsbranche in het zonnetje gezet.  Deze professionals dragen allemaal bij aan een circulaire, frisse en groene leefomgeving.

De Week van de AfvalHelden is in het leven geroepen door de brancheorganisaties. Tijdens de Week van de AfvalHelden staat waardering voor alle medewerkers van deze partijen centraal. Ook Dar doet mee. Bij Dar is het de Week van de Helden in het afval en het groen. Dar-medewerkers werken in het afval en het beheer van de openbare ruimte (groen en grijs). Dar roept inwoners op om ook mee te doen.

De medewerkers uit de afval- en reinigingsbranche zijn namelijk noodzakelijk voor het draaiende houden van de Nederlandse samenleving. Begin 2020 werd dit extra duidelijk, toen de coronacrisis het dagelijks leven in Nederland op zijn kop zette. Direct werd de afvalsector als vitaal aangemerkt. Er verschenen steeds vaker berichten waarin inwoners hun waardering voor het werk van de mannen en vrouwen in de branche toonden. Er stonden taartjes klaar, koffie werd geschonken en kindertekeningen prijkten op de afvalzakken. Mooie gebaren en een goede opsteker voor alle medewerkers die hard aan het werk zijn in deze branche.

Waardevol en cruciaal beroep

”Je kunt altijd nog vuilnisman worden”. Een bekende uitspraak, met als onderliggende boodschap dat werken in de afval- en reinigingsbranche weinig kennis en kunde vereist. Niets is minder waar. De branche professionaliseert: er worden steeds meer vaardigheden van de medewerkers gevraagd. Van technische en organisatorische kennis, tot communicatieve vaardigheden. Medewerkers in de deze branche zijn van vitaal belang voor de volksgezondheid en het draaiend houden van Nederland. En daar zorgen ze dagelijks voor. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn. Zij verdienen onze waardering, iedere dag, en speciaal tijdens de Week van de Helden in het afval en het groen.

Acties als blijk van waardering

Ongeveer tachtig organisaties die samen bijna heel Nederland bedienen, doen mee. Zij organiseren deze week allerlei activiteiten om hun medewerkers extra waardering te tonen. Dar roept inwoners op om ook mee te doen en hun dank te tonen. Bijvoorbeeld door kleurplaten voor het raam te hangen. Of door gewoon eens een duim op te steken of te zwaaien als blijk van waardering. Alle acties kunnen op social media gevolgd worden via #AfvalHelden en/of #WeekvandeAfvalHelden.

Landelijk aftrap met Stientje van Veldhoven

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat trapt op maandag 1 maart de week af bij afvalinzamelaar en -verwerker Meerlanden. “Toen de eerste lockdown inging, merkte je overal in Nederland terecht grote waardering voor onze afvalhelden, met bedankbriefjes op containers en kleurplaten voor de ramen. Dat verdienen zij wat mij betreft elke dag. Zij houden door weer en wind onze straten en buurten schoon, en zorgen met de inzameling voor een belangrijke stap om van ons afval weer nieuwe grondstoffen te maken”, aldus Van Veldhoven.

Achtergrondinformatie

De Week van de AfvalHelden is een initiatief van de NVRD, de Vereniging Afvalbedrijven en het O&O Fonds GEO (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de sector Grondstoffen, Energie en Omgeving).

Meer informatie: www.dar.nl/helden


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 maart, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor De Week van de Helden in het afval en het groen

Reageren is niet toegestaan.