H.K.H. Prinses Margriet bezocht de fototentoonstelling The Faces of Groesbeek  

Op 3 mei bezocht Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet de fototentoonstelling ‘The  Faces of Groesbeek’ op de Canadese Oorlogsbegraafplaats. Door deze fototentoonstelling  krijgen 1500 graven een gezicht.  

De Canadese ambassadeur mevrouw Lisa Helfand en burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal  begroetten de Prinses bij aankomst.  

H.K.H. Prinses Margriet kreeg een rondleiding over de begraafplaats. Daarbij bekeek ze de foto’s in  het Groesbeek Memorial (het monument voor de vermiste soldaten) en bij de graven. Bij de graven  vertelden vrijwilligers van stichting Faces to Graves aan de Prinses de levensverhalen van de  soldaten die daar begraven liggen.  

De stichting betrekt ook jongeren bij het werk. Zo hebben scholieren in Nederland en Canada  onderzoek gedaan naar omgekomen soldaten en levensverhalen geschreven. De Nederlandse  scholieren vertelden aan Prinses Margriet hoe zij dit ervaren. Het bezoek werd afgesloten met  Canadese doedelzakmuziek. Dit is gebruikelijk bij Canadese herdenkingen. 

Fototentoonstelling  

De stichting Faces to Graves heeft de fototentoonstelling op de Canadese militaire begraafplaats in  Groesbeek ingericht als een ’verstild eerbetoon’ aan onze bevrijders. De beschikbare foto’s van  soldaten zijn op aluminium plaatjes afgedrukt en staan op standaards bij de graven. Bijna 1500 van de  ongeveer 2600 graven zijn van een foto voorzien. Door deze foto’s krijgen de namen op de graven  een gezicht. Hierdoor krijgt de bezoeker een beeld van wie de veelal jonge mannen waren. Ook in het  Groesbeek Memorial staan 170 foto’s.  

Alle foto’s blijven nog tot maandag 17 mei bij de graven staan (Zevenheuvelweg 38 in Groesbeek). Dit  biedt iedereen de gelegenheid om de fototentoonstelling veilig, conform de coronamaatregelen, te  bezoeken. 

CWGC 

De organisatie die de begraafplaats ‘Groesbeek Canadian War Cemetery’ heeft gebouwd en tot op  vandaag nog steeds onderhoudt en beheert is de Commonwealth War Graves Commission. De  directeur de heer Geert Bekaert, was namens de CWGC aanwezig. 

Stichting Faces to Graves 

De stichting Faces to Graves doet al 6 jaar onderzoek naar de levensverhalen van omgekomen  soldaten. Het doel van de stichting is al die levensverhalen voor iedereen toegankelijk te maken in een  Digitaal Monument. Dit monument staat op de website van Faces to Graves. Er staan inmiddels al  bijna 400 verhalen in het Nederlands en Engels op www.facestograves.nl.  

Wethouder Sylvia Fleuren: “Met dank aan de vrijwilligers van Faces to Graves wordt voor ons het  levensverhaal van zoveel jonge oorlogsslachtoffers zichtbaar. Te vroeg en te ver van huis kwam aan  dat verhaal een einde. We hadden er graag meer aandacht aan gegeven, zeker met dit koninklijk  bezoek. Maar helaas kon dat door de maatregelen niet. Door de verhalen zullen inwoners deze  bijzondere plek en deze jonge helden nog meer omarmen. Om nooit te vergeten.” 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 mei, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor H.K.H. Prinses Margriet bezocht de fototentoonstelling The Faces of Groesbeek  

Reageren is niet toegestaan.