Gelderland wil bouw 9000 woningen versnellen met WoningbouwImpuls

REGIO – De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd. 10 woningbouwprojecten in Gelderland dienen een aanvraag in voor de Woningbouwimpuls (WBI) regeling van het Rijk. Provincie Gelderland zet 9 miljoen euro in om het Rijk over de streep te trekken. Bij toekenning van de WBI aan deze projecten gaat in 3 jaar tijd de bouw van bijna 9.000 woningen van start.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Fantastisch dat deze gemeenten hun nek uitsteken om meer huizen te bouwen. Als provincie en gemeenten slaan we de handen ineen om de bouw te versnellen. We vragen Den Haag om deze kans te pakken om samen voor een doorbraak te zorgen om snel meer woningen te bouwen.’

WoningbouwImpuls

Woningbouw is duur. Bij de bouw moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Hiervoor is veel geld nodig. Vanwege de hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen. Hiervoor zet het Rijk de Woningbouwimpuls regeling in voor projecten van minimaal 500 woningen, waarvan minimaal de helft betaalbare woningen.

10 aanvragen voor 9000 woningen

Deze projecten dienen een aanvraag in voor de 3e tranche Woningbouwimpuls:

Veldhuis en Kayersmolen Noord in Apeldoorn (1400 woningen),
Transformatie ’t Veen in Hattem (600 woningen),
Kronenburg in Arnhem (1200 woningen),
Kanaalzone Malden in Heumen (700 woningen),
Havenkom in Nijkerk (600 woningen),
Woningbouw Wijchen-West in Wijchen (1300 woningen),
IJsseldistrict Velp in Rheden (800 woningen),
Spoorzone Tiel (600 woningen).
Stationsomgeving Culemborg (1500 woningen)
In totaal gaat het over 10 projecten voor ruim 8600 woningen in 9 gemeenten. In de 1e en 2e tranche van de WoningbouwImpuls zijn al subsidies toegekend aan Harderweide en Waterfront in Harderwijk, de Veluwse Poort in Ede en Winkelsteeg en het Stationsgebied in Nijmegen voor ruim 4.000 woningen.

1400 nieuwe woningen in Apeldoorn

In de binnenstad van Apeldoorn worden bijna 1400 woningen gebouwd in de wijken Kayersmolen-Noord en Veldhuis langs het Apeldoorns Kanaal. Het worden levendige buurten met veel groen en gebouwen van verschillende hoogten. In Veldhuis moeten 700 woningen worden gebouwd en 660 in Kayersmolen-Noord, waarvan meer dan de helft in de categorie betaalbaar of middeldure huur- of koop.

Nathan Stukker, wethouder Wonen van Apeldoorn: “De vraag naar woningen is ongekend groot en we willen als gemeente Apeldoorn samen met de provincie ervoor zorgen dat we snel in die behoefte van onze inwoners kunnen voorzien. We willen de snelheid maken die nodig is.”

Co-financiering voor versnelling

De bijdrage van het Rijk moet de helft van de financieel tekorten dekken. De andere helft is voor de gemeente. Veel gemeenten lukt het niet om de andere helft te financieren. Daarom vult provincie Gelderland de bijdrage van de gemeenten met 9 miljoen euro aan. Peter Kerris: ‘De WoningbouwImpuls is een kans om de woningbouw te versnellen. Die kans moeten we samen pakken!’

In december wordt bekend welke gemeenten een WoningbouwImpuls bijdrage krijgen van het Rijk voor het sneller bouwen van meer betaalbare woningen.

Meer informatie over de WBI-aanvragen: klik hier 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Gelderland wil bouw 9000 woningen versnellen met WoningbouwImpuls

Reageren is niet toegestaan.