Oplevering 124 betaalbare huurappartementen Woenderskamp

NIJMEGEN – Vorige week vierden nieuwe bewoners in Nijmegen-Noord de oplevering van hun woning. In de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord bouwde Talis twee woongebouwen met 124 appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Talis leverde voor het eerst zo veel kleine sociale huurappartementen tegelijk op. De woningen zijn voor alle leeftijden en een groot deel is speciaal voor jongeren. In totaal waren 48 starterswoningen beschikbaar. Jongeren maakten daarnaast ook evenveel kans als anderen bij de vijftien lootwoningen. En in één van de twee woongebouwen zijn tien woningen gerealiseerd voor wooninitiatief Mindset Wonen.

Een belangrijke bijdrage

In Nijmegen is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Zeker ook voor kleine huishoudens. Voor starters, studenten en doorstromers is het bijna onmogelijk om een betaalbare woning te huren of te kopen. Op de woningen kreeg Talis ongeveer 35.000 reacties. Dat waren niet allemaal unieke reacties: mensen schreven zich voor meerdere woningen in. Per woning kreeg Talis gemiddeld 700 reacties. Voor de lootwoningen zelfs 1900. Dat is behoorlijk veel. ‘En dat maakt het ook erg tastbaar hoeveel vraag er is naar deze kleinere, betaalbare huurwoningen. Met deze appartementen leveren we een belangrijke bijdrage,’ aldus Ronald Leushuis bestuurder Talis. Tussen nu en 2025 realiseert Talis ongeveer 500 huurwoningen in Nijmegen-Noord.

Inspelen op een enorme vraag

Wethouder Noël Vergunst geeft aan: ‘Naast dat we in Nijmegen-Noord bouwen, moeten we dat ook in bestaande, binnenstedelijke gebieden doen om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Ik kijk uit naar een samenwerking met Talis bij volgende projecten. Want alleen samen met betrokken en creatieve partners kunnen we de grote bouwopgaven realiseren.’ Leushuis geeft aan: ‘Ook bijzondere woonconcepten kunnen een antwoord zijn op de enorme vraag. Bijvoorbeeld het concept van woningdelen of huurdelen. Eén oplossing voor het tekort op de woningmarkt is er niet. Een mix van oplossingen moet bijdragen. En nieuwbouw in het weiland, en nieuwbouw in de bestaande stad en het aanpassen van de bestaande woningen en het creëren van tijdelijke woningen. Aan die mix dragen we graag bij.’

De woningen

Nijhuis Bouw B.V. bouwde de woningen van Talis. Het ontwerp is van Flow Architecten. Dit bestaat uit twee gebouwen met een binnentuin en dakterras. Bij de gebouwen is veel variatie en zijn veel details te zien. Bijvoorbeeld de gebeitelde huisnummers en ook de mooie stenen, de diepte in de gevel, de chique voordeuren, de verlichting op de galerij en de mooie, groene binnentuin. Er zijn plekken om elkaar te ontmoeten. De gebouwen staan op een prachtige plek. Vanaf het dakterras is er uitzicht op de Waal. De voorzieningen schieten uit de grond en er zijn al volop voorzieningen. In de omgeving is veel groen én het is dichtbij het stadscentrum.

Er zijn 94 appartementen met een oppervlakte tot 50 m² en twintig maisonnettes met een oppervlakte van 75 m². Alle woningen hebben één slaapkamer. Een bewoonster geeft aan ‘de woningen zijn efficiënt ingericht. Alles wat ik nodig heb, zit er in en op een handige plek.’ De woningen hebben energielabel A en een huurprijs van ongeveer € 550 tot € 630 per maand. De maisonnettes (niet speciaal voor jongeren) hebben een huurprijs van € 752,33. De huurders kregen veel eerder dan verwacht hun sleutel.

Uniek: wonen met een beperking en zelf alles regelen

In een van de gebouwen zitten ook tien appartementen voor Mindset Wonen. Mindset Wonen is een woongemeenschap voor mensen met een fysieke beperking. Mindset is ontstaan op initiatief van de bewoners zelf. Talis heeft hierbij ondersteund. Nog nergens anders in Nederland zijn woningen voor mensen met een fysieke beperking vanuit eigen initiatief en waar zij verder de zorg zelf kunnen regelen. De bewoners zijn jonge en enthousiast. Zij maken samen met de andere bewoners van de gebouwen gebruik van de gezamenlijke binnentuin. Bijna alle woningen van Mindset zijn verhuurd.

De buurt

Eerder dit jaar leverde Talis vlak naast dit project 31 eengezinswoningen op, waarvan twee bijzondere rolstoelwoningen. Naast Woenderskamp komen in Hof van Holland allerlei voorzieningen. De woningen liggen vlakbij station Lent. Bovendien ben je ook zo in het centrum of in het groen. Leushuis: ‘Een wijk is pas af als er plek is voor iedereen. Als iedereen meetelt. Zo kan er samen een nieuwe buurt worden gemaakt.’


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 oktober, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Oplevering 124 betaalbare huurappartementen Woenderskamp

Reageren is niet toegestaan.