Expositie ‘Stilte’ in de Notre Dame des Arts, Refter in Ubbergen

UBBERGEN – Op 20, 21 en 27, 28 november exposeren elf beeldend kunstenaars onder het thema Stilte in de kapel van de Refter in Ubbergen. De expositie laat de uitkomst zien van een gezamenlijk verdiepingstraject dat haar aanvang vond tijdens de coronapandemie.

Het was een stille tijd, de winter 20-21, waar door lock downs bijna iedereen thuis zat. Alle deelnemers werd de vraag gesteld waar deze stilte hen bracht. Welke nieuwe gebieden betreed je als je niet door de dagelijkse waan van de dag gestuurd wordt? De persoonlijke zoektochten van de kunstenaars gedurende de pandemie werd het uitgangspunt voor de tentoonstelling Stilte.

Amanda Poortvliet zocht in haar werk naar balans en evenwicht door nieuwe vormen te onderzoeken. Andrea Hofstede verbindt het tijdelijke en het eeuwige met elkaar in werken van encaustiek. Els Koelewijn maakt na 60 jaar zichtbaar waar het in relatie met de ander echt over gaat. Geertje Wezelman onderzocht de stilte in haar familie omtrent de oorlog van 40-45.

Hester van Gorkum richt zich op dat ene moment waarin kwetsbaarheid overgaat in kracht (of andersom). Leontine Tielrooy vond de stilte op het landje van haar zus en maakte er foto’s die ze later thuis weer bewerkte. Lieneke van Nuil neemt uitgangspunt in de eerste ontmoeting die voor sommige mensen altijd met stilte, onbegrip en ongemak gevuld is. Marleen Remy richtte zich op beklemmende stilte waaraan niet te ontkomen valt. Nina Zuurveen vroeg zich af hoe stil het onder water zou zijn.

Rineke Bootsma was bang dat het gemis aan prikkels haar zou verarmen. Het tegendeel bleek waar. De deelnemers leerden elkaar kennen tijdens het traject Blikopener. Het traject Blikopener, sinds 2019 ook in Nijmegen actief, brengt beeldend kunstenaars met een kunstvakopleiding in de beeldende kunst samen, waaronder fotografie, schilderkunst, grafiek, textiel, keramiek, audiovisueel werk en soms schrijven en muziek.

Gedurende een seizoen wordt door middel van maandelijkse bijeenkomsten naar verdieping gezocht in eigen werk. Voor veel kunstenaars betekent de uitkomst van het traject het verleggen van perspectief. Schilders gaan bouwen, fotografen naaien, schrijvers tekenen, tekenaars animeren of er wordt gezocht naar een combinatie van dit alles, om het verhaal dat verteld wil worden optimale uitdrukking te geven in een persoonlijke beeldtaal.

Expositie ‘Stilte’ in de Notre Dame des Arts, Refter in Ubbergen
20, 21 & 27,28 november
13.00 – 17.00 uur

Voor meer informatie: https://www.trajectblikopener.nl/stilte/


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 november, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Expositie ‘Stilte’ in de Notre Dame des Arts, Refter in Ubbergen

Reageren is niet toegestaan.