Start van een gezinshuis voor volwassenen

NIJMEGEN – Deze maand is aan de Sint Annastraat in Nijmegen een gezinshuis geopend. Het is gevestigd in een rijksmonument met kamers voor een gezin plus circa vijf extra bewoners. Bijzonder aan de bewoners is dat ze al de volwassen leeftijd hebben bereikt. En toch worden ze onderdeel van een bestaand gezin.

Begeleiding

Het gezin dat de bewoners opneemt bestaat uit Anke de Groot, Bart Zwartjens en hun twee kinderen. Anke en Bart zijn de gezinshuisouders. Hoewel de nieuwe bewoners volwassen zijn is hun zogenaamde ontwikkelingsleeftijd jonger. Dit komt door een verstandelijke beperking. De gezinshuisouders zorgen daarom voor begeleiding bij de dagelijkse bezigheden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om verzorging, dagstructuur of het aangaan van sociale contacten. Overdag gaat ieder naar zijn eigen dagbesteding.

Huisdieren

De sfeer is er één zoals je die aantreft in een gezellig huishouden. Keuken, tuin, sanitair, maaltijden en woonkamer worden gedeeld. Ook de huisdieren zijn van de partij: een hond, vier vissen en twee tamme vogels. Door het kleinschalig op te zetten willen Anke en Bart van Ab Huis de onpersoonlijkheid van een traditionele instelling voorkomen. Juist voor degenen die voor het leven aangewezen zijn op begeleiding.

Bewondering en verbazing

“De mensen die over het gezinshuis horen, reageren altijd vol bewondering”, zegt Bart. “Het is blijkbaar iets dat tot de verbeelding spreekt. En voor ons is het heel fijn dat we zoveel steun krijgen, voor zo’n initiatief waar heel wat bij komt kijken.” Overigens vinden deze gezinshuisouders die bewondering eigenlijk onterecht: “Deze invulling van ons leven is gewoon een verlengde van wie wij zijn en hoe wij thuis leven. We gunnen het iedereen om zo zijn of haar leven in te vullen.”

Anke vult aan: “Grappig is dat er steevast een aantal vragen voorbij komen: Voor volwassenen? En wat vinden jullie kinderen ervan? Kan dat wel? Hoe werkt dat dan? Uitdagingen gaan er zeker komen, zoals we die wel vaker hebben gehad. Zolang je één keer vaker opstaat dan dat je valt, kun je gewoon door blijven lopen. Dat willen we ook aan onze kinderen en medebewoners meegeven.”

Behoefte aan zelfstandigheid

De redenen voor de geïnteresseerden om begeleid ‘op kamers’ te gaan zijn divers. Maar meestal willen zij net als leeftijdsgenoten een volgende stap in zelfstandigheid maken. En ouders realiseren zich dat zij niet altijd de benodigde zorg kunnen blijven bieden. Soms wonen mensen al begeleid bij een zorginstelling. Vanwege sluiting of omdat het niet meer passend is, wordt er gezocht naar een andere plek.

Aanmelden

De eerste bewoners hebben er al hun thuis. Er zijn kamers vrij, dus aanmelden kan nog steeds. Degenen die in aanmerking komen, hebben in ieder geval een WLZ-indicatie 3VG of 4VG.

Verder vinden alle huisgenoten het fijn als je actief bent en houdt van gezelligheid. Het adres van het gezinshuis is Sint Annastraat 244 in Nijmegen. Kennismaken kan via www.facebook.com/abhuisnijmegen, info@abhoutcreaties.nl of 06-22495367.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Start van een gezinshuis voor volwassenen

Reageren is niet toegestaan.