Cultuurfonds Gelderland investeert in 65 projecten met ruim €217.000

REGIO – Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft in het eerste kwartaal van 2022 totaal €217.417 bijgedragen aan 65 projecten in de provincie Gelderland op het gebied van cultuur en natuur. 

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe uit het eerste kwartaal van dit jaar.

De volledige lijst met toekenningen uit deze ronde is hier te vinden. 

Muziektheater over ‘rampjaar’ 1572 in Zutphen

In oktober 2022 is in de Sint-Walburgiskerk in Zutphen een bijzondere muziektheaterproductie te zien over het jaar 1572, dat bekend staat als het begin van ‘de geboorte van Nederland’. De voorstelling heet ‘Ramp en Veerkracht’ en gaat over een plaatselijke legende, de 16de-eeuwse heksenjacht en de gebeurtenissen tijdens de belegeringen van de stad in 1572. Het toneelstuk geeft een nieuwe kijk op de geschiedenis en legt verbanden met het heden. Wat is ‘fake’ nieuws en wat zegt de geschiedenis over onze hedendaagse maatschappij? In het project komen erfgoed en muziektheater samen en staan inclusie en verbinding tussen mensen op een bijzondere manier centraal. Stichting Animous ontvangt €5.000 voor deze productie. 

Scherven van Geluk in Ermelo

Stichting Under the Blue Surface ontvangt €6.000 voor het community-art project ‘Scherven van Geluk’ over de ontdekking van de laatmiddeleeuwse pottenbakindustrie in Ermelo. Het project bestaat uit het onderzoeken en nabouwen van een werkende pottenbakkersoven. Samen met archeologen maken kinderen uit Ermelo nieuw aardewerk, geïnspireerd door de scherven die zijn opgegraven. Tijdens een publieksevenement in samenwerking met de scouting wordt het aardewerk gebakken in de nieuwe oven.

Daarna worden ze samen met archeologische vondsten tentoongesteld. Al onderzoekend, testend, ontdekkend en ontwerpend doen de deelnemers mee. Zo krijgen zij een bijzonder inkijkje in de geschiedenis. Het project ontvangt een bijdrage vanuit het Fonds Gelderse Cultuur, samen doen!, een van onze CultuurFondsen op Naam. Dit fonds heeft als doel het ondersteunen van initiatieven in de provincie Gelderland die op bijzondere, innovatieve wijze bijdragen aan cultuur- en erfgoedparticipatie.

Educatieve belevingsroute Bosnodig in Voorst

Stichting Bosnodig bouwt 4 hectare grasland in Voorst om tot een sociale en educatieve natuurplaats. Zij ontvangen €5.000 voor een educatieve belevingsroute. Bosnodig is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en die bijdraagt aan een groenere, sociale toekomst. Met onder andere een voedselbos, een eetbare ‘generatietuin’ en een Social Fieldlab wordt bijgedragen aan de verbetering van de biodiversiteit, het bodemleven en de verbinding tussen mens en natuur. De bijdrage aan het project wordt mede mogelijk gemaakt door een van onze CultuurFondsen op Naam.

Educatieproject Paviljoen van de Toekomst in Arnhem

In het voorjaar van 2022 ontwerpen en bouwen jongeren uit de wijk Immerloo in Arnhem-Zuid samen met ontwerpers een opvallend paviljoen. Het krijgt de naam ‘Paviljoen van de Toekomst’ en staat symbool voor kansrijk opgroeien van de jeugd in de wijk. Het gebouw wordt gebruikt voor maakonderwijs, natuureducatie en buurtacties binnen en buiten het onderwijs. Het is onderdeel van het project ‘Tuin voor de Wijk’ dat door de jeugd zelf werd geïnitieerd. Bijzonder aan het project is de wijze waarop de jeugd wordt betrokken bij de totstandkoming van het paviljoen. Het Cultuurfonds investeert €7.500 in het project.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 april, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Cultuurfonds Gelderland investeert in 65 projecten met ruim €217.000

Reageren is niet toegestaan.