38 basisscholen uit Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein

REGIO – De fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen neemt af. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Daarom houdt de ANWB dit jaar opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’.

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. In de provincie Gelderland doen 38 basisscholen mee aan de verkiezing. Vanaf nu kan iedereen een stem uitbrengen op één van de bijna 300 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Stemmen kan tot woensdag 25 mei via deze link.

Ongeveer de helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen vooral te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek. Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets.

Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan.

In totaal zijn er 279 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint een basisschool. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. De nummer twee in elke provincie wint een uitgebreid fietsparcourspakket. De verkeerspleinen van de ANWB worden door het ANWB Fonds bekostigd.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/verkeerspleinen.

Foto (C): ANWB 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 mei, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor 38 basisscholen uit Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein

Reageren is niet toegestaan.