Bewustmaken van verkeersonveilig gedrag met 3D-simulator

NIJMEGEN – Bezoekers van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen kunnen van 16 tot en met 22 juli 2022 zelf ervaren hoe gevaarlijk afleiding en alcohol/drugsgebruik in het verkeer zijn. Er zijn drie acties in de stad: de 3D-afleiding bike, de alcohol- en drugstest en de MONO-quiz.

Mobiel gebruik in het verkeer is een slechte combinatie. Gelukkig rijden steeds meer mensen MONO, zonder afleiding en met de ogen op de weg. Ook alcohol en drugs gaan niet samen met verkeersveilig rijden.

3D-afleiding bike

Op de MONO-stand in de Burchtstraat in Nijmegen staat de 3D-afleiding Bike. Op deze bike ervaren fietsers met een Virtual Reality-bril op een speciale en interactieve manier de gevaren van afleiding tijdens het fietsen. Of het nu om appen, bellen of muziek luisteren gaat.  Het doel is deelnemers bewust te maken van de risico’s van afleiding. Terwijl één deelnemer op de bike de simulatie doorloopt, kunnen anderen meekijken via een scherm. Na deze test vindt er een gesprek met de deelnemers plaats waarin ze tips krijgen om de telefoon niet te gebruiken, maar in de zak/tas te houden tijdens het fietsen.

Alcohol- en drugsbakfiets

De bakfiets reist rond door de stad met alcohol- en drugstesten. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om vrijwillig een test te laten afnemen. Als blijkt dat ze geen drugs en/of alcohol hebben gebruikt, ontvangen ze een BOB-sleutelhanger als beloning voor het goede gedrag. Met deelnemers met een te hoog percentage in hun bloed, die willen gaan rijden, bespreekt het team alternatieven om veilig thuis te komen. Het campagneteam gaat ook het gesprek aan met bezoekers over de risico’s van alcohol en drugs achter het stuur d.m.v. een quiz. Tot slot geven ze geven tips hoe je goede afspraken maakt met je vrienden over het gebruik van alcohol en/of drugs en veilig thuiskomen.

Fotolijst met quiz

Het campagneteam loopt met een fotolijst door de stad om bezoekers van de Vierdaagsefeesten bewust te maken van de risico’s van afleiding op de fiets. Het team voert de fietsquiz uit en daarna kunnen deelnemers met hun vrienden in de fotolijst op de foto.

Terugdringen aantal verkeersslachtoffers

Afleiding in het Nederlandse verkeer leidt jaarlijks tot ruim 100 dodelijke slachtoffers en een veelvoud aan gewonden. Rijden onder invloed is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. 1 op de 5 verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. Daarom blijft het belangrijk om mensen bewust te maken van de risico’s en gedragsverandering te stimuleren.

Initiatief provincies Gelderland en Overijssel

Deze acties zijn een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel en onderdeel van de Rijden Zonder Invloed-campagne en Wij rijden MONO-campagne. Die campagnes richten zich op gedragsbeïnvloeding van weggebruikers. De ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis!

Ga voor meer informatie naar www.wijrijdenmono.nl en www.rijdenzonderinvloed.nl.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 juli, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Bewustmaken van verkeersonveilig gedrag met 3D-simulator

Reageren is niet toegestaan.