Gelderland op de bres tegen hittestress

REGIO – Twaalf groene speelplekken in Oldebroek, een koelte-eiland in Zaltbommel, een groen woonplein in Nijkerk en drinkwaterpunten in Lichtenvoorde. Vier voorbeelden van de 65 projecten, waarmee Gelderse gemeenten de hittestress te lijf gaan in onze dorpen en steden. Met steun van de provincie Gelderland die ruim 4 miljoen euro inzet voor de uitvoering van deze hitteprojecten.

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘Het wordt steeds heter en droger in Gelderland. Deze zomer zijn alle hitterecords weer gebroken. We hebben meer groen nodig en minder steen nom de hittestress te lijf te gaan. Met deze hitteprojecten zorgen we voor meer groene en koele plekken in onze dorpen en steden. Goed voor de natuur, goed voor de gezondheid’

Hittestress

Gelderland wordt steeds heter. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van onze inwoners. Hittestress kan vermoeidheid, uitdroging en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral onder ouderen en kwetsbare groepen. De armste wijken zijn de warmste wijken. Hittestress kan dodelijke gevolgen hebben. Volgens het CBS zorgen hittegolven ieder jaar voor honderden extra sterfgevallen.

Groene speelplek

Met steun van de provincie gaan 32 gemeenten de strijd met de hittestress aan. Hiervoor richt gemeente Oldebroek 12 groene speelplekken in. Met meer groen en minder steen. Dit zorgt niet alleen voor verkoeling, maar zorgt er ook voor dat water wordt vastgehouden. De speelplekken worden ontmoetingsplekken voor de hele buurt.

Koelte-eiland

In Zaltbommel vormt de gemeente het Bachplein om tot een ‘koelte-eiland’. Het plein ligt in een sterk versteende wijk. De huidige speelplaats wordt vervangen door een park met veel groen en water. Het Bachplein is onderdeel van een verkoelingszone waarbij ook de tuinen en de openbare ruimte van de omringende woningen worden aangepakt.

Groen woonplein

In Nijkerk ondergaat woonplein De Bogen in de wijk Corlaer een ‘groene’ metamorfose. Het versteende plein zorgt voor hittestress, droogte en wateroverlast omdat het water niet kan worden vastgehouden. Met de aanplant van meer bomen en planten verandert het plein van een hitte- in een koelte-eiland, waarbij regenwater wordt opgevangen.

Drinkwaterpunten

In Lichtenvoorde gaat de gemeente bezoekers van het Remisepark met QR-codes voorlichten over biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het Remisepark wordt een koele plek in het dorp met veel bomen en planten en drinkwaterpunten. De bewoners worden betrokken bij de herinrichting en de vergroening van het park.

Provinciale Staten

Provincie Gelderland steunt projecten om hittestress te voorkomen en helpt gemeenten met het maken van hitteplannen. In de vergadering van 28 september nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de financiering van de 65 hitteprojecten.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 augustus, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Gelderland op de bres tegen hittestress

Reageren is niet toegestaan.