Milieuvriendelijke onkruidbeheersing met “waterknaller”

REGIO – De waterknaller is in gebruik genomen door een samenwerking tussen ARN B.V., Dar, The Green solution Hotwater BV en Festen Onkruidbestrijding. Dit is een milieuvriendelijke methode voor onkruidbeheersing met heet water afkomstig van ARN.

Heet water van ARN voor onkruidbeheersing

Voor de beheersing van het onkruid wordt door Dar en Festen gebruik gemaakt van heet water. Bij ARN in Weurt wordt water opgewarmd door restwarmte van de verbrandingsinstallatie. Dit hete water wordt opgeslagen in tanks en wordt verladen door The Green Solution Hotwater op het terrein van ARN in Weurt. In de geïsoleerde tank van de waterknaller gaat dit vervolgens naar de wijk. Het water is dan ongeveer 99 graden Celsius en wordt  verspreid over de te behandelen verharding in de wijken.

Waterknaller

De waterknaller is het voertuig dat met het hete water in de wijk het onkruid beheerst. De waterknaller heeft een geïsoleerde tank. Hierdoor heeft het water een minimale temperatuur verlies. De ontwikkeling van de waterknaller is een initiatief van Festen en vervolgens in samenwerking met Dar doorontwikkeld.

Het water in de waterknaller heeft vanaf het moment van tanken een warmteverlies van 1 tot 2 graden per 24 uur. De verwerkingstemperatuur ligt rond de 99 graden Celsius. Door de grotere hoeveelheid heet water komt er veel meer thermische energie bij het onkruid. Het onkruid sterft hierdoor snel af en doet er ook langer over om terug te komen.

Efficiënte en milieuvriendelijke werkwijze

Deze nieuwe werkwijze levert naast een milieuvoordeel ook een operationeel voordeel op. Het oppervlak dat behandeld kan worden met de geïsoleerde waterknaller met heet water is groter. Omdat de hoeveelheid heet water dat mee de wijk in gaat veel groter is. Hierdoor kan een onafgebroken hoger werktempo aangehouden worden. In de waterknaller gaat 10.000 liter heet water. De vernieuwing zit in het gebruik van heet water en de nieuwe techniek om in de wijken het onkruid te beheersen.

Waar Dar voorheen met relatief kleine onkruidmachines de wijk in moest met ieder een eigen brandstoftank, is dit een veel effectievere manier. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische of giftige toevoegingen. Daarnaast is geen extra brandstof nodig om het water te verwarmen en op temperatuur te houden. Het verwarmen van water met diesel kostte per 1 kuub water 11 liter diesel. Door het gebruik van heet water van de verbrandingsinstallatie worden er veel fossiele brandstoffen bespaard.

Restwarmtewater in de winter als energieopslag

De opslagtanks die staan opgesteld om de vrachtwagens van heet water te voorzien, worden in de wintermaanden ingezet als energieopslag. ARN B.V. werkt samen met verschillende partners, waarbij onderzocht wordt hoe in de toekomst de afstemming tussen vraag en aanbod van energievormen kan worden gedaan.

Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt naarmate er steeds meer duurzaam wordt opgewekt. De warmtewisselaar in de opslagtanks zorgt niet alleen dat er water in de tanks komt, maar zorgt ook dat er meer warmte uit kan worden gehaald voor het warmtenet. Door gebruik te maken van een warmtebuffer is ARN B.V. in staat om gedurende de dag ongeveer 2 MW extra capaciteit te bieden.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 september, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Milieuvriendelijke onkruidbeheersing met “waterknaller”

Reageren is niet toegestaan.