Herstel zichtlijnen Heerlijkheid Beek

BEEK – Heerlijkheid Beek in Beek Ubbergen is een waardevol natuurgebied, rijk aan cultuurhistorie. Geldersch Landschap & Kasteelen houdt het gebied duurzaam in stand. In november 2022 zullen 3 uitzichten vanaf de hoge stuwwal op de omgeving worden hersteld. Hiervoor zullen bomen worden weggehaald uit zichtlijnen.

Uitzichten & variatie

Zichtlijnen zorgen voor een uniek en bijna on-Nederlands uitzicht in het stuwwallenlandschap. Ze zijn van oudsher aanwezig in Heerlijkheid Beek. Door het dichtgroeien van de zichtlijnen, is de variatie in jonge en oude bomen, licht en donker veranderd. Dit is wel belangrijk voor planten en dieren. Door het weghalen van de bomen, komt deze variatie én het unieke uitzicht terug.

Werk in uitvoering

Drie zichtlijnen worden opengemaakt: vanuit het meest zuidelijke punt van het gebied richting het kerkje van Persingen, vanuit Huys te Schengen naar de Ravenberg en naar de Hoge 80 en Millingerwaard.

De zichtlijnen zijn met historische kaarten uitgezet. Met behulp van een drone en in het veld zal de exacte lijn worden bepaald.

Zorg voor plant en dier

Er wordt gewerkt volgens de FSC-richtlijnen voor verantwoord bosbeheer. Kwetsbare plekken met bijzondere planten en dieren worden vermeden en ook is er bijzondere aandacht voor het tegengaan van bodemerosie. Na het omzagen blijven de meeste bomen liggen voor insecten, vogels en als schuilplaats voor kleinere zoogdieren. Potentieel gevaarlijke bomen naast paden en wegen worden ook weggehaald.

Op www.glk.nl/heerlijkheidbeek staat meer informatie.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 oktober, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Herstel zichtlijnen Heerlijkheid Beek

Reageren is niet toegestaan.