Wijk Vijverhof aan het vervallen: buurt grijpt in

BERG EN DAL – De wijk Vijverhof, gelegen op de grens tussen Berg en Dal en Nijmegen, is aan het vervallen.


Vijverhof. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Buurtbewoners vinden dit onacceptabel, grijpen in en willen de leefbaarheid weer op orde brengen.

Herontwikkeling

Recentelijk heeft er een aanbesteding plaats gevonden om de wijk Vijverhof te herontwikkelen. Een groot deel van het terrein zal verkocht worden aan een projectontwikkelaar. ZZG is nu eigenaar en heeft het grootste deel van het terrein niet meer nodig, omdat complexen Vlindertuin en Bosrand zijn ontwikkeld. In het masterplan is opgenomen dat er collectieve voorzieningen moeten blijven in de wijk. De herontwikkeling duurt nog jaren, maar ondertussen speelt er al wel een probleem.

Van woonzorgcentrum naar reguliere woonwijk

De wijk is steeds meer een reguliere woonwijk aan het worden, waar het voorheen vooral het beeld had van een woonzorgcentrum. Dat is niet het probleem, maar zowel op sociaal, technisch en op economisch vlak gaat die overgang gepaard met verval. De reden wordt gezocht in het verdwijnen van (buurt)faciliteiten. Er ligt zwerfafval, er is weinig onderhoud en een terreinmeester is er ook niet meer. Sociale uitwisseling tussen de flatgebouwen is er niet, men trekt zich terug op het eigen prive-domein. Ook ontbreekt het aan een fatsoenlijke ontmoetingsplaats in de openbare ruimte. En eerlijk gezegd levert een rondje over het terrein een behoorlijk verpauperd beeld op, maar dat komt meer door de huisjes.

Samen aan de slag

De situatie nu is in ieder geval onacceptabel, zeggen niet alleen de buurtbewoners, maar ook wooncorporatie Oosterpoort, gemeenten, welzijn en zorg. Initiatiefnemers willen het project “Samen aan de slag in de wijk Vijverhof” opstarten. Dat zou de leefbaarheid in de woonwijk moeten verbeteren. Enkele activiteiten zijn het organiseren van bewonersavonden, het inrichten van een ontmoetingsplek en het opzetten van een buurtbrigade.

Subsidie vanuit provincie nodig

Om het project te kunnen starten moet de begroting rond komen. Dat kan wanneer de provincie Gelderland een subsidie verstrekt. Om de provincie zo ver te krijgen moet er vanuit de gemeente Berg en Dal een verklaring van geen bezwaar ondertekend worden. Daarmee geven burgemeester en wethouders aan dat het project niet in strijd is met lokaal beleid. Het college is deze week akkoord gegaan. Mocht er onverhoopt toch geen subsidie vanuit de provincie komen, kan de gemeente bijspringen.

Bij het project zijn inwoners, Forte Welzijn, gemeente Berg en Dal, Oosterpoort, woonwerkgemeenschap Babylon en ZZG Zorggroep betrokken.

[nggallery id=1032]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Wijk Vijverhof aan het vervallen: buurt grijpt in

Reageren is niet toegestaan.