Wat verwachten Gelderlanders van nieuwe commissaris van de Koning?

GELDERLAND – De provincie Gelderland zoekt een nieuwe commissaris van de Koning.


Clemens Cornielje (rechts) tijdens zijn bezoek aan Groesbeek in 2017. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Aan de hand van 7 vragen op www.geldersecommissaris.nl kunnen inwoners van Gelderland aangeven wat ze belangrijk vinden aan deze persoon.

Wensenlijstje

Moet zij/hij per se uit Gelderland komen? Hebben ze liever iemand met ervaring bij de overheid of uit het bedrijfsleven? En is het belangrijk dat deze persoon actief is op sociale media. Tot slot kunnen ze in eigen woorden aangeven wat ze vooral verwachten. De vragenlijst blijft beschikbaar tot 20 augustus 2018.

Vervolgstappen

De antwoorden op de vragen betrekken Provinciale Staten bij het opstellen van de profielschets. Op 3 oktober 2018 stellen Provinciale Staten in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct na de vaststelling bieden ze de profielschets aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.

Profielschets

De huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt per 1 februari 2019 met zijn werkzaamheden na 13,5 jaar. Want alles heeft zijn tijd, zoals hij zegt. Provinciale Staten gaan daarom aan de slag met het opstellen van een profielschets. Dit is een beschrijving van hoe de nieuwe commissaris zou moeten zijn. In 2004 betrokken Provinciale Statenleden de Gelderlanders bij deze actie. En dat willen ze nu ook weer doen.

Historie

Vanaf 1814 heeft Gelderland 16 commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw mochten Provinciale Staten meepraten over de profielschets.

Bron/Tekst: Provincie Gelderland


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Wat verwachten Gelderlanders van nieuwe commissaris van de Koning?

Reageren is niet toegestaan.