Windmolens Gelderland vragen tijd en draagvlak: niet onmogelijk, wel lastig

GELDERLAND – Als windmolenplannen samen met omwonenden ontstaan, kan Gelderland voldoen aan de taakstelling voor windmolens.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De windparken Nijmegen en Deil laten zien dat procedures dan sneller gaan dan de doorlooptijden waar het Rijk mee rekent.

Niet onmogelijk, wel lastig

Bovendien leiden technische ontwikkelingen tot windmolens met meer megawatt (MW). Hierdoor blijft Gelderland bij haar conclusie dat het tijdig realiseren van 230,5 MW niet onmogelijk is, wel lastig. Het deel van de taakstelling, dat in 2020 niet is gehaald, zullen de provincies in de periode 2021-2023 verdubbeld realiseren. Dat heeft het IPO, de koepel van provincies, afgesproken met het Rijk.

Gelderland doet het relatief goed

De Monitor Wind op Land, die het Rijk jaarlijks naar de Tweede Kamer stuurt, concludeert dat Gelderland de taakstelling van 230,5 MW niet haalt en op 90% komt (206 MW). Volgens de Monitor “doet Gelderland het relatief goed”. De Monitor geeft de stand van zaken weer van 31 december 2017. De inschatting in de Monitor ten aanzien van het (vrijwel) zeker realiseren van de haalbaarheid van de taakstelling is van 53% in 2016 gegaan naar 90% in 2017.

Inzicht en draagvlak

“Onze aanpak werkt, dat laat de snelle stijging van 53% kans op het realiseren van de taakstelling in 2016 naar 90% in 2017 zien” aldus Gedeputeerde Peter Drenth: ”Als je samen met inwoners, bedrijven en organisaties bespreekt wat nodig én ruimtelijk mogelijk is om klimaatneutraal te worden, ontstaat inzicht en draagvlak. En dat is van groot belang gezien de enorme opgave waar we voor staan. Want we zijn niet klaar met de 230,5 megawatt en hebben veel meer duurzaam opgewekte energie nodig. Daarom gaan we die gesprekken als provincie nog meer ondersteunen.”

Regionale energie en klimaatgesprekken

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen starten na de zomer met regionale energie en klimaatgesprekken. Nederland wordt hiervoor opgedeeld in 30 regio’s, in Gelderland zijn dat er zes. In elke regio moeten de genoemde partijen met elkaar besluiten hoe voldoende energie te besparen en hoe en waar voldoende energie op te wekken om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten.

Afspraken

Voor Gelderland is dat 55%, zoals Provinciale Staten van Gelderland hebben besloten. Over landbouw, mobiliteit en de energie-intensieve industrie komen landelijk afspraken. De regio’s buigen zich vooral over de opwek van duurzame energie, de energiebesparing in bedrijven en huizen en het aardgasvrij maken van de bebouwde omgeving. “Als provincie stellen we voor deze aanpak capaciteit beschikbaar op voorwaarde dat de regio’s dat ook doen. Zo werken we ook aan draagvlak en inzicht in wat mogelijk en haalbaar is”, aldus Drenth. Al die afspraken vormen input voor het nationale klimaatplan, waarmee Nederland bij draagt aan het realiseren van de Parijs-doelstellingen voor het verminderen van de CO2 uitstoot.

Bron/Tekst: Provincie Gelderland


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 31 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Windmolens Gelderland vragen tijd en draagvlak: niet onmogelijk, wel lastig”

  1. Wally zei:

    Flinke tegenwind windmolens rijkswald
    Het gemeente bestuur zal t toch niet in de kop halen om hier hun goedkeuring aan tegeven