Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

REGIO – Kunnen de apparaten in uw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij?

Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand in uw woning te voorkomen.

Schoonhouden

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Die warmte moet weg kunnen. Lukt dat niet, door bijvoorbeeld opgehoopt stof, dan kan brand ontstaan. Bij wasdrogers zit er na elke droogbeurt stof in het filter. Houd het filter en de luchtafvoerslang van het apparaat stofvrij. Hierdoor kan de ventilator zijn werk doen en wordt oververhitting voorkomen. Andere apparaten die u stof- en watervrij moet houden zijn magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters, oude beeldbuis-tv’s, stekkerdozen en haarföhns.

Liever uit dan op stand-by

Onderdelen in een elektrisch apparaat worden heet als het apparaat aan staat. Maar ook als het apparaat op stand-by staat, blijven de onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof in het toestel brand veroorzaken. Schakel uw apparaten daarom uit. Daarmee bespaart u ook nog eens energie.

Verstandig aansluiten

Gebruikt u een kabelhaspel tijdens het klussen of gourmetten, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden. Als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan. Groot stroomverbruikers, zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes, kunt u beter op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkomt u overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.

Laad apparatuur verstandig op

Het lijkt zo handig: uw telefoon of tablet opladen terwijl u slaapt. Maar wist u dat het ook gevaarlijk kan zijn? Als de oplader te lang in het stopcontact zit bestaat de kans op ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Bron/Tekst: Veiligheidsregio Gelderland Zuid


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Reageren is niet toegestaan.