Herstel waterhuishouding Kastanjedal

BEEK-BERG EN DAL – Heerlijkheid Beek is een waardevol en geliefd natuurgebied.


Wandelaars bij de Kabouterboom. Foto en rechten: Ton Rothengatter.

Helaas wordt het beekdal bedreigd door de hevige regenbuien van tegenwoordig.

Noodklok

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft vorig jaar de noodklok geluid. Dankzij een giftenactie zullen dit najaar verschillenden maatregelen worden genomen die het hemelwater beter geleiden.

Maatregelen op maat

Het pad langs de 450 jaar oude Kabouterboom is steeds smaller geworden door erosie. Het pad zal worden verstevigd. Om te voorkomen dat de grond rond de monumentale boom verder afkalft, wordt een keerwand geplaatst.

Maand afgesloten

In het Kastanjedal herstelt GLK verloren stuwtjes, zodat de hydrologie verbetert en verdroging van de bron wordt tegen gegaan. Watervangers worden hersteld en vergroot. Deze zullen regenwater het bos in leiden, waar het gedoseerd in de grond kan wegzakken zonder uitspoeling te veroorzaken. Het pad langs de boom is ongeveer één maand afgesloten in verband met het aanbrengen van de keerwand. De wandelroutes worden omgeleid.

Bescherming waard

Het bronnenbos is in Nederland één van de laatste relicten van dit bijzondere bostype. Dankzij het heldere grondwater dat naar de oppervlakte komt, komen zeldzame plantensoorten voor. De Kabouterboom is alom bekend als de dikste Tamme Kastanje van Nederland.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Herstel waterhuishouding Kastanjedal

Reageren is niet toegestaan.