Zonder subsidies geen watertaxi in de regio

REGIO – De watertaxi’s voor regio Arnhem, Nijmegen en Millingen aan de Rijn kunnen er alleen komen als de gemeentes subsidies willen verstrekken.


De Watertaxi rondom Millingen kwam tijdens een CDA-discussieavond aan bod. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek naar de watertaxi van de Hogeschool Rotterdam.

Investeringskosten na 10 jaar nog niet terug

Het is voor een particulier bedrijf niet mogelijk om de watertaxi’s te beheren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de jaarlijkse kosten van de taxi’s hoger zullen zijn dan de opbrengsten. Dit komt door de hoge dieselprijzen. Als de watertaxi’s namelijk tickets zouden krijgen van € 5,- of € 7,50 per stuk, zouden de investeringskosten na tien jaar nog niet terugverdiend zijn.

Subsidie

Het project is dus alleen haalbaar als het op subsidies van de gemeentes kan gaan rekenen. De gemeente Berg en Dal heeft eerder al interesse in de taxi’s getoond, maar met alleen die gemeente zal het project het niet gaan halen. Nijmegen, Arnhem en Millingen moeten dus gaan samenwerken om de watertaxi’s naar de regio te halen. Om de kans van slagen te vergroten moeten ook de ANWB, de provincie Gelderland en de inwoners van de gemeente in het project worden betrokken.

Vraag

Er moet dus nog een hoop gaan gebeuren, voordat de watertaxi ook in deze regio kan aanmeren. Maar uit het onderzoek is wel gebleken dat er genoeg vraag naar de taxi is. Zo zijn de mensen bereid om vijf à tien euro voor een kaartje te betalen en hebben ze aangegeven maximaal twintig minuten op een watertaxi te willen wachten.

Vervolgonderzoek

Het komende jaar zal de Waalbrug gerenoveerd gaan worden en zal de druk op de wegen toenemen. De watertaxi zou in zo’n geval de druk af kunnen nemen en voor tijdswinst kunnen zorgen. Maar zover is het project nog niet. Eerst zal er nog een vervolgonderzoek moeten plaatsvinden om het project verder te kunnen uitwerken.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Bron: Streekomroep RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 oktober, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »

2 reacties op “Zonder subsidies geen watertaxi in de regio”

  1. hentje zei:

    lekker met de taxi door de benzeen lucht varen van benzeen lozende schepen, heerlijk

  2. Waterman zei:

    Wat een prima nieuws dat er draagvlak is onder de mensen. Ook in Dordrecht en Rotterdam was er in het begin argwaan en subsidie. Ik woon daar nu zelf en kom uit de polder, en volg het nieuws hier. Het is goed om te lezen dat de schoen wringt bij de brandstof. Een mooie uitdaging voor de mensen die ‘groen’een warm hart toedragen. Zoek de verbinding met Nijmegen en Arnhem, en koester de mogelijkheid die het water biedt. Wij zouden de watertaxi niet meer kunnen missen, echt gebruik maken van een weg die er al eeuwen ligt. Succes gemeente Berg en Dal!