NSM maakt internationale rit over spoorlijn Nijmegen/Kleve
NIJMEGEN/GROESBEEK – ‘Oprichting ‘Nijmeegsche’ volgende stap in treinverbinding Nijmegen – Kleef’ kopte RN7 eerder dit jaar in een primeur.
Video via onze mediapartner Streekomroep RN7.
Sceptici
Werd er door sommigen nog wat sceptisch gereageerd toen 9 mei jongstleden de Vereniging voor Innovatief Euregionaal (rail)Vervoer (VIEV) de Nijmeegsche Spoorwegmaatschappij (NSM) opnieuw in het leven riep, eerder deze week kon er een memorabele datum worden toegevoegd aan de ontwikkelingen rond de mogelijke reactivering van de spoorverbinding tussen beide steden.
25 jaar geleden
Vijfentwintig jaar geleden reed er voor het laatst een dieseltrein over het spoortraject tussen Nijmegen en Kleef en op 1 november jongstleden was dat weer het geval. Dat wil zeggen: een RailHog met zes personen voerde enkele proefritten uit over een groot deel van het traject. Om dat mogelijk te maken, is er gedurende twee weekenden in oktober dit jaar door een groep vrijwilligers keihard gewerkt aan het vrijmaken van het spoor. Tijdens de proefritten was op een enkele plek een zaag of bijl nodig om een nog uitstekende stronk of tak te verwijderen, maar het spoor zelf is nog altijd in prima conditie.
Vergunningen ProRail rond
Nadat ProRail alle vergunningen had verstrekt om de ritten ten uitvoer te kunnen brengen, bewees de NSM klaar te zijn voor de ritten over de Keizerlijn, de naam die de maatschappij aan het traject heeft gegeven. Om 10:00 uur vertrok een RailHog vanaf het draisinestation in Groesbeek naar het station van Kleef. Later die dag werd er enkele malen gependeld tussen het centrum van Groesbeek en de voormalige overweg aan de Biesseltsebaan. In totaal werd driekwart van het bestaande spoor afgelegd van het traject tussen Nijmegen en Kleef. Het resterende kwart werd in 2016 al gereden. De NSM heeft nu dus het gehele traject afgelegd en dat is een bijzondere mijlpaal voor deze spoorwegmaatschappij.
Symbolische dag
De dag was vooral symbolisch bedoeld, om te benadrukken dat het spoor er nog altijd ligt. Maurice Niesten, voorzitter van VIEV en de NSM: “Tijdens het snoeien in de twee weekenden vorige maand, kwamen heel veel mensen een kijkje nemen. En eigenlijk waren alle reacties positief en men reageerde ontzettend enthousiast. We hopen vooral ook de politiek een belangrijk signaal te kunnen geven, want we hebben de politiek nodig om het te kunnen realiseren. We hopen dat de reactivering van de spoorverbinding op de agenda blijft staan, ook met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. Veruit de meerderheid van de politieke partijen is vóór een reactivering”.
Groene verbinding
Het bestaande spoor tussen Nijmegen en Kleef leent zich perfect voor een zogenaamde ‘groene’ verbinding tussen beide steden, wordt er gesteld. “Je kunt eigenlijk niet anders dan vóór een reactivering zijn”, aldus Niesten. “Groener kun het niet hebben, zowel voor de e-bikes op het fietspad, als voor de trein die in de toekomst op waterstof zal gaan rijden. Beide bijten elkaar totaal niet.” Ronald Venne, de RailCare bestuurder van de RailHog tijdens de proefritten op 1 november, is positief over de uitvoer van een reactivering. “Met de bestaande infrastructuur kan het hele spoor prima bereikt worden. Er hoeven geen echt ingrijpende maatregelen te worden genomen of bijvoorbeeld toegangswegen te worden aangelegd om de benodigde werkzaamheden uit te kunnen voeren”.
Investeringen Duitsland
Het spoor is aan Duitse zijde in veel betere staat dan aan Nederlandse zijde. Duitsland zal daardoor veel minder hoeven te investeren bij een reactivering dan ons land moet investeren. De “grootste” investering voor Duitsland is de aanleg van rails over een lengte van pakweg 200 meter in de stad Kleef, op de plek waar nu een parkeerplaats ligt tussen de Hochschule Rhein-Waal (HSRW) en het eindpunt van de oorspronkelijke spoorlijn. Ook al moet Nederland meer investeren dan Duitsland, ook voor ons land zullen de kosten relatief erg laag zijn. De Provincie Gelderland heeft er ruimschoots de middelen voor en met een eventuele cofinanciering vanuit Brussel, wegen de kosten niet op tegen de vele economische, sociaal-maatschappelijke en ecologische voordelen die de reactivering van de Keizerlijn met zich meebrengt.
Voorstanders
Niet alleen de NSM ziet de noodzaak van de reactivering van de lijn, ook veel burgers, verschillende politieke partijen, de werknemersvereniging FNV, de HSRW en de Radboud Universiteit benadrukken de urgentie ervan. De Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019 zullen beslissend zijn.
Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.
Bron/Tekst: Streekomroep RN7
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]
Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]
4 november, 2018 om 13:18
Toch proberen vol te houden. Eerst mag er geen fietser over het mooiste fietspad van Nederland en nu willen ze maar een treintje of wat dan ook Groesbeek door de strot duwen. Dit mag en kan dan zeker wel zonder de honderden 🙂 reptielen die er langs en op het spoor leven te verstoren. Er rijden bussen door het centrum van Groesbeek naar Nijmegen, zie die eerst eens vol te krijgen.
4 november, 2018 om 17:38
mafketels zijn het geef dat geld maar aan andere dingen uit.
4 november, 2018 om 21:33
Super,door gaan laat die trein maar komen.
5 november, 2018 om 06:52
Mooi initiatief. Goed voor het toerisme en de vooruitgang.
5 november, 2018 om 11:52
Daar is ie weer…
5 november, 2018 om 16:33
We hebben een mooi fietspad naar Duitsland, Via de Horst kun je naar Duitsland, en nu moeten ze ook nog met de trein naar Duitsland. Wat is de volgende stap een vliegveld in Groesbeek, dat ze met het vliegtuig naar Kranenburg kunnen
5 november, 2018 om 22:32
Volgens mij is dit silly idee om de trein door ons mooie Gruusbek te reactiveren allang afgeschoten. Toch blijven die treintjes fanaten volharden. Petje af voor jullie doorzettingsvermogen maar je hebt toch een aardige plaat voor je kop als je denkt dat dit haalbaar, wenselijk en rendabel is.
6 november, 2018 om 07:16
Wat een op aannamens gebaseerde propaganda. Wat zijn veel burger? 100 burgers die nog steeds in de reactivering van de trein geloven, vindt ik ook erg veel. De mening en voorkeur van de schrijver komt hier wel erg naar boven.
10 november, 2018 om 08:03
Wie zit daar nou op te wachtten het was toen al niks
dagelijks die boemeltrein door groesbeek heen en geen hond er in even als die peddel bus die er was