Explosieve groei van zonnepanelen
Duurzaamheid is een hot topic. Jongeren gaan massaal klimaatspijbelen en protesteren en gemeenten en de regering maken duurzaamheidsplannen en streven naar het verminderen van CO2-uitstoot. Ook de gemeente Berg en Dal wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
Steeds meer zonnepanelen
Een van de manieren om CO2-uitstoot te verminderen, is het aanschaffen van zonnepanelen. Zonne-energie maakte in 2018 een enorme groei door. Steeds meer Nederlanders stappen over op deze duurzame vorm van energie. In 2018 werden 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Veel mensen en bedrijven kozen er dus voor zonnepanelen aan te schaffen en te installeren.
Stroom voor 15.000 huishoudens
Wat zijn de effecten van al die nieuwe zonnepanelen? Allereerst wordt er daarmee meer duurzame energie opgewekt. In 2017 leverden alle zonnepanelen in Nederland samen 8 petajoule (PJ) energie. In 2018 was dit 12,5 PJ. Een stijging van ruim 50%. Met 1 PJ kun je een jaar lang voorzien in het stroomverbruik van 15.000 huishoudens. Zonnestroom dekte in 2018 zo’n 3% van de landelijke stroomvraag. Een flinke stijging die naar verwachting de komende jaren alleen maar groter wordt.
Oorzaken groei
De groei heeft te maken met verschillende zaken. Allereerst worden er veel nieuwe huizen gebouwd in Nederland. Er zijn voor nieuwbouwwoningen wetten die duurzaamheidseisen aan de woningen stellen. Veel nieuwbouwhuizen worden dan ook voorzien van zonnepanelen. Daarnaast investeren steeds meer mensen in het verduurzamen van bestaande bouw. Er zijn vanuit gemeenten en landelijke initiatieven veel leningen en subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van woningen. Hierdoor wordt het voor veel mensen makkelijker zonnepanelen aan te schaffen en hun woning te verduurzamen.
Financiële voordelen
Enkele jaren geleden waren zonnepanelen een enorme investering. Zo kostte een zonnepaneel in 2007 gemiddeld €1280. De prijs voor een vergelijkbaar zonnepaneel was 10 jaar later gemiddeld €440. Duurzame energie is lang niet meer zo duur als het ooit was. Het is misschien niet de goedkoopste energie op de markt, maar wel de beste keuze voor het milieu en onze planeet. Zonnepanelen verdienen zichzelf uiteindelijk wel terug, waarna de energie juist voordelig is.
Steeds goedkoper
Zonnepanelen worden dus steeds goedkoper. Dit komt door verschillende factoren. Zo worden er meer zonnepanelen verkocht, waardoor ze op grotere schaal geproduceerd kunnen worden. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest in het ontwerpproces. Hierdoor kunnen de panelen tegen een lagere kostprijs gemaakt en verkocht worden.
Waardevermeerdering woning
Sinds enkele jaren is bij verkoop van een woning een energielabel verplicht. Hiermee kunnen kopers zien hoeveel energie de woning verbruikt. Deze ontwikkeling zorgde voor meer aandacht voor het verduurzamen van woningen. Door de aanschaf van zonnepanelen en andere duurzaamheidsoplossingen krijgt de woning een gunstiger energielabel. Investeren in duurzaamheidsoplossingen zorgt vaak voor een flinke waardevermeerdering van bestaande woningen. Er is dus eigenlijk geen reden om het niet te doen.
Salderingsregeling 2021
En er is nog meer goed nieuws voor mensen die nadenken over de aanschaf van zonnepanelen. De salderingsregeling is in februari 2019 door het kabinet verlengd tot 2021. De salderingsregeling is een voordeel voor zonnepanelenbezitters. Met deze regeling krijg je een vergoeding voor energie die je opwekt met je zonnepanelen en niet zelf gebruikt. Deze regeling zou eigenlijk worden omgezet in een andere subsidie. Deze omzetting is echter door het kabinet uitgesteld tot 2021.