Zo fris je je huis op na de winter

De natuur wordt wakker, de krokussen zijn boven de grond en het is al terrasweer geweest. De lente hangt duidelijk in de lucht!

Wat is er heerlijker dan de ramen open te gooien, de ruiten eens lekker te soppen, alle overbodige rommel op te ruimen en een fleurig bosje voorjaarsbloemen op tafel te zetten. Een voorjaarsschoonmaak ‘light’ zeg maar.

Vroeger was het gebruikelijk om aan het einde van de winterperiode een echte voorjaarsschoonmaak te houden. Zodra de huisvrouwen stofdeeltjes door de zonnestralen zagen opwaaien, was het moment daar. Dat betekende echt alles op de kop en de meubels en zelfs de matrassen eruit. Kamer voor kamer moest grondig schoon, het beddengoed afgehaald, de gordijnen gewassen of naar de stomerij gebracht, vloerkleden uitgeklopt, kastjes leeggeruimd en houten kasten in de boenwas gezet. Ook werd de kleding uitgezocht. Die voorjaarsschoonmaak was zwaar werk en duurde meestal wel een paar dagen.

Er zijn vast en zeker mensen die nog ieder jaar trouw een uitgebreide schoonmaak in de lente houden. Maar het is niet echt meer van deze tijd. Toch is het best fijn om na de winter een opgeruimd en fris huis te hebben. Het voorjaar is de tijd van opbloeien, weer in actie komen en nieuwe plannen en ideeën maken. En daar past een lekker schoon huis helemaal bij. Ook als je een heel druk leven hebt en niet aan uitgebreid soppen toekomt (of er gewoon een enorme hekel aan hebt), kun je door wat simpele dingen toch dat gevoel van de voorjaarsschoonmaak oproepen: een fris nieuw begin.

Zet alle deuren en ramen open

Trek als je een koukleum bent een extra trui aan en zet alle ramen en deuren tegen elkaar open, door het hele huis. Laat er een frisse wind door waaien, om de bedompte winterlucht weg te blazen. Goed voor de nodige ventilatie en een leeg hoofd.

Hang eens wat anders aan de muur

Als je lijsten aan de muur hebt, kijk dan eens of je daar iets nieuws mee kunt doen. Doe er een andere foto, een mooie tekst of een fleurige poster in. Of vervang juist de lijst. Je kunt ze ook op een andere plek neerhangen.

Een nieuw likje verf

Een ander kleurtje op een muur of meubelstuk geeft ineens een hele andere sfeer. Pak een verfroller en neem die saaie wand in de hal of toilet onder handen. Zoek een kwast en geef dat bruine kastje een vrolijk kleurtje. Het kost weinig tijd en het effect is groot.

Nieuw beddengoed

Een opgemaakt en strakgetrokken dekbed geeft een fijn gevoel. Koop eens een nieuwe overtrek en geef je slaapkamer op die manier een eenvoudig een andere look.

Andere kussenhoesjes

Kussentjes kunnen voor veel sfeer en gezelligheid zorgen. Als je er een paar nieuwe/andere hoesjes om doet, heeft je zithoek op een relatief simpele manier ineens een andere uitstraling. Zeker als je voor een totaal andere kleurenpalet kiest.

Bloemen en planten

Bloemen zijn prachtig, maar ze staan maar even. Van planten heb je langer plezier en de botanische interieurstijl is helemaal in. Zet eens verschillende planten bij elkaar of hang ze speels aan het plafond.

Opruimen á la Marie

Marie Kondo, bekend van haar boek ‘Opgeruimd!’ is een ware opruimgoeroe. Het voert te ver om haar methode hier uit te leggen en die kost ook enorm veel tijd. Maar de kern is dat je alleen die dingen bewaart, waar je gelukkig van wordt. En dat principe kun je in het klein best toepassen op bijvoorbeeld je kleren.

Leg alles op je bed en alleen die kleren die je blij maken mogen terug in de kast. De rest kan naar de kringloopwinkel of een goed doel. Als je het met een vriendin doet, is het nog gezellig ook en kun je eventueel kleren ruilen. Of je past samen met de (klein)kinderen de methode toe op speelgoed of op de kinderkamers. Muziekje erbij aan en het is zomaar klaar.

Een lekkere geur

Een huis dat net grondig schoongemaakt is, ruikt meestal heerlijk. Maar ook als je iets minder grondig te werk bent gegaan, is een lekker geurend huis makkelijk te realiseren. Brandt een stokje (niet te zware) wierook, koop een bos geurende bloemen, steek een geurkaars aan of maak zelf een lekkere luchtverfrisser. Wel zo gezond. Daarvoor zoek je een paar droge stokjes zonder schors.

Het kan ook met grote satéprikkers. Neem een mooi glazen flesje of vaasje met een nauwe hals. Vul het voor een deel met geurloze babyolie en voeg een lekkere etherische olie toe (verhouding ongeveer 10:1) Doe het flesje niet te vol. Zet de stokjes erin en klaar is kees. Ook leuk: een jampotje gevuld met fruit en verse kruiden, waar je heet water bij hebt gedaan. Dat staat ook nog erg grappig op tafel.

Nog een natuurlijke geurverspreider: pas gewassen gordijnen. Als je ze ophangt als ze nog een beetje vochtig zijn, dan ruikt het hele huis naar wasmiddel. Een afvalbak wordt een stuk frisser als je onderin een paar stukjes katoen met wat drupjes etherische olie doet.

Ga met de kledingroller in de weer

Wie een kat heeft, weet hoe handig (en soms gewoon onmisbaar) pluizenrollers zijn. Je zult ze vooral voor je kleding gebruiken, maar kunt ze ook langs je meubels, boekenplanken, lampenkappen en gordijnen halen. Zo maak je snel korte metten met pluisjes, stof en haren kwijt. Je verwijdert er zelfs kruimels mee van tafel.

Dit artikel is geschreven door 50plusingelderland 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 april, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Zo fris je je huis op na de winter

Reageren is niet toegestaan.