Welk wiel past bij welke stoel

ADVERTORIAL – Bij het aanschaffen van wielen voor stoelen is het van belang te letten op een aantal zaken:

  1. De kwaliteit van de wielen
  2. De ondervloer
  3. De diameter van de wielen
  4. De belasting van de wielen
  5. De bevestiging van de wielen
  6. De montage
  7. Het gebruik

KWALITEIT

De aanschaf van kwaliteitswielen loont altijd: de wielen gaan langer mee en rollen soepeler. Nu is kwaliteit doorgaans lastig te herkennen. Wij geven u graag het volgende advies: kies geen wielen van één of twee euro per stuk. Een goede en geavanceerde techniek waarvan gebruik wordt gemaakt bij kwaliteitswielen kan niet worden aangeboden voor een paar euro. Sla de bouwmarkten of grote winkelketens over en bestel bij een specialist.

SOORTEN WIELEN VOOR STOELEN

Het aantal soorten is divers. Meest voorkomend zijn de zo genoemde dubbel rolletjes welk je hier ziet bij Zwenkwielen.net.

DE ONDERVLOER

Bij het kiezen van wielen voor een stoel is het van belang te kijken naar de ondervloer. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen wielen voor tapijt en vloerbedekking en wielen voor andere vloersoorten.

DE DIAMETER

Kies niet voor het kleinste wieltje. Wij adviseren een zo’n groot mogelijk wieltje te kiezen passend bij de stoel. Een wiel van 36 mm rolt namelijk makkelijker en is sterker dan bijvoorbeeld een wieltje van 32 mm.

DE BELASTING

Kijk voor de aanschaf van stoelwieltjes naar de maximale belasting. Stel een stoel weegt 10kg en een persoon 90 kg. Het totale gewicht is dan 100 kg. Deel dit gewicht door het aantal stoelpoten en u weet wat de maximale belasting per wiel mag zijn, namelijk 25 kg. Omdat het gaan zitten een wat hogere piekbelasting veroorzaakt, adviseren wij te kiezen voor een iets hoger draagvermogen per wiel. Overschrijdt het maximale gewicht per wiel niet. Het wiel zal het niet direct begeven, maar kan op de langere termijn wel gebreken vertonen.

BEVESTIGING

Zwenkwielen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Misschien vervangt u de wielen van een oude stoel en bent u daardoor afhankelijk van een bepaalde bevestiging. Of misschien gaat u uw (eetkamer)stoelen voor de eerste keer voorzien van wieltjes.

Voor beide voorbeelden hebben wij diverse mogelijkheden. Elke bevestiging heeft zo zijn eigen voordelen. Wielen met een plaat zijn het eenvoudigst te monteren. Oplossingen met M8 of M10 worden bevestigd met een slagmoer door middel van uitboring in de stoelpoet. Ook hebben wij een wiel inclusief plug voor een stevige montage. Zeer geschikt voor stoelen waar normaal geen wiel onder gemonteerd zou kunnen worden.

DE MONTAGE

Wielen monteren is eenvoudig, maar er moet wel gelet worden op de juiste positie. Bij een scheef gemonteerd wiel is de druk niet goed verdeeld en zal de rolweerstand veel hoger zijn, omdat het loopvlak geen grip krijgt. Ook zijn de onderdelen hier niet tegen bestand en zal er eerder slijtage optreden. Meest oplossing gerichte en een onverwachte uitkomst in bevestigingen kan het universele stoelwiel met inzet plug zijn.

HET GEBRUIK

Een goed gebruik van de stoelen is van belang voor het behoud van de wielen. Gebruik de wielen alleen op de ondervloer waarvoor ze bedoeld zijn. Wielen met een softlaag bijvoorbeeld kunnen niet gebruikt worden op een vloer vol zand, vuil of drempels. Een schone vloer is dus van belang. Let ook op de maximale belasting van de wielen. Dit in acht nemend garanderen wij u een jarenlang soepel rolcomfort.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 april, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Welk wiel past bij welke stoel

Reageren is niet toegestaan.