Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

REGIO – Het zal niemand ontgaan zijn; de eikenprocessierups is in het land. Zoveel als dit jaar heeft Nederland er nog nooit gehad. Ze zitten nu op zoveel locaties en in zulke aantallen dat bestrijden in onze natuurgebieden geen optie is. Waar mogelijk nemen de boswachters maatregelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in contact komen met de vervelende brandharen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natuurmonumenten waarschuwt de bezoekers van de bossen met posters bij de entrees voor de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. Mocht de overlast van de rupsen dusdanig erg worden dan kan Natuurmonumenten op een gegeven moment besluiten delen van het bos of paden af te sluiten. Groepen die een vergunning voor een evenement hebben aangevraagd worden van te voren indien nodig  extra gewaarschuwd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Dat wordt erg op prijs gesteld en mensen gaan zelf op zoek naar een alternatief. 

We nemen deze maatregelen omdat de eikenprocessierupsen veel klachten geven. Contact met de brandharen van de rupsen – elke rups heeft er zo’n 700.000 – kan leiden tot irritatie van huid, luchtwegen en ogen. Het is dus zaak om uit de buurt van een eik met nesten te blijven. Verder is het raadzaam om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen

Wat te doen bij klachten?

Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte klachten kun je een crèmes tegen jeuk gebruiken. Als er brandharen op je lichaam zijn gekomen, is het goed om ze met plakband van je huid te strippen. Ook is het raadzaam om huid en ogen goed te spoelen. Omdat brandharen moeilijk uit je kleren te krijgen zijn, moet je ze goed wassen met water en zeep.

Klimaatverandering

De afgelopen twintig jaar zien we een enorme toename van de eikenprocessierups in ons land. Dat heeft te maken met de aanplant van eikenbomen, de achteruitgang van de biodiversiteit – en dus van natuurlijke vijanden – en klimaatverandering. De rupsen gedijen goed bij de hogere voorjaars- en zomertemperaturen. De eikenprocessierups is dan ook een blijver. Het goede nieuws is dat steeds meer vogelsoorten de rupsen eten.

Foto: Sarefo / wikimedia


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juli, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Eikenprocessierups, wat doet de boswachter?

Reageren is niet toegestaan.