Wylerbergmeer vanaf 13 september weer open voor recreanten

BEEK-UBBERGEN – De werkzaamheden op Wylerbergmeer lopen op schema. Deze zijn naar verwachting in de tweede week van september afgerond waardoor het recreatiegebied vanaf vrijdag 13 september weer open gaat voor recreanten.

Het zwemverbod blijft nog wel van kracht. Medio juni startten de baggerwerkzaamheden om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren. Er was de laatste jaren een terugkerend probleem met blauwalg. Terreineigenaar Leisurelands heeft goede hoop dat met de start van het nieuwe hoogseizoen, op 1 mei 2020, Wylerbergmeer weer een zwemlocatie met goede waterkwaliteit kan bieden. 

Wylerbergmeer werd enkele maanden gesloten in verband met de veiligheid van bezoekers tijdens de werkzaamheden. Om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren is de plas uitgebaggerd. Er is 30.000 m3 slib uit de plas gehaald. Het slib is toegepast om de bodemkwaliteit van een aangrenzende akker te verbeteren. De locatie is afgestemd met Vogelwerkgroep Nijmegen en Stichting Flora Fauna Werkgroep Gelderse Poort, om verstoring van plaatselijke flora en fauna te voorkomen. Het kan enige tijd duren voordat bekend is of door het verwijderen van het slib het probleem van de blauwalg is verholpen.

Nieuw zandstrand

Tevens is een gedeelte van het zandstrand totaal vernieuwd. In het verleden was sprake van zwart zand dat ontstond doordat kwelwater omhoog komt en zich vermengt met het zand. Het zand is afgegraven en is vervangen voor nieuw zand waardoor het prettig recreƫren is. Al met al zorgen de verbeteringen voor een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebied Wylerbergmeer.

Zwemverbod blijft van kracht tot 1 oktober

Op 1 oktober 2019 sluit het zwemseizoen. Tot die tijd blijft het zwemverbod van kracht zodat de plas de tijd krijgt om het natuurlijk evenwicht terug te krijgen. Op 1 mei 2020 start het nieuwe zwemseizoen. Vanaf dat moment doet Wylerbergmeer weer volop mee als officiƫle zwemlocatie die tweewekelijks wordt gecontroleerd door het waterschap.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 september, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wylerbergmeer vanaf 13 september weer open voor recreanten

Reageren is niet toegestaan.