Wat is de regionale functie van NEC Nijmegen?

Behalve dat het een bekende voetbalclub in Nederland is, heeft NEC Nijmegen natuurlijk een grote impact op de omgeving. De club heeft een belangrijke functie in de stad, eerst en vooral als volksvermaak met het voetbal. Maar we mogen zeker de maatschappelijke functie van NEC in Nijmegen en omstreken niet onderschatten. We sommen hier enkele initiatieven van NEC op die eraan bijdragen om Nijmegen de prachtige stad te maken die het is.

De club wil graag een goede uitstraling hebben en draagt daarom bij aan een betere samenleving. Voor de supporters schuilt in de rivaliteit met Vitesse échte sportrivaliteit die een voetbalclub zo mooi maakt. Al deze elementen samen zorgen ervoor dat NEC zo geliefd is bij hun fans.

Zowel de fans als de NEC-spelers verlangen ook weer naar de beladen duels tegen hun aartsrivaal Vitesse. Helaas was het dit jaar niet mogelijk om te promoveren, maar de club uit Nijmegen zal volgend jaar zeker weer proberen te concurreren met andere teams voor een positie in de Eredivisie.

Maatschappelijke functie van NEC

De voetbalclub is echter niet alleen maar bezig met presteren op het veld. Onder de noemer ‘Stichting NEC Doelbewust’ heeft de club zich in de voorgaande jaren laten zien als een innovatieve stichting die, met name met behulp van voetbal, de leefbaarheid in de wijken van de stad vergroot.

De stichting werd in 2008 opgericht en vierde twee jaar terug dus alweer haar tienjarig bestaan.

Andere initiatieven

Naast bovengenoemde initiatieven in de omgeving van Nijmegen heeft de voetbalclub onder meer NEC For Success en NEC United opgezet. NEC For Succes helpt een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen te krijgen door middel van voetbal gerelateerde activiteiten.

Speciaal voor gehandicapte sporters is daarnaast het NEC Parateam opgericht. Hierin spelen mannen en vrouwen met een amputatie,  in de brede zin van dat woord. Het doel is om die mensen meer in beweging te krijgen, deze problematiek in het licht te brengen en om lotgenoten te treffen.

Voor ouderen

Ook tijdens de Corona crisis zit NEC maatschappelijk niet stil, en werd voor ouderen onder meer de actie ‘Workouderen’ opgezet. Werknemers van de club gingen langs bij verzorgingshuizen om ouderen hier in beweging te krijgen, uiteraard met de inachtneming van maatregelen met betrekking tot het virus.

Meer dan 25 oudere personen deden mee met deze actie, die daarmee absoluut als een succes gezien kan worden. Zowel de organisatoren als de deelnemers waren zeer enthousiast over dit initiatief. Omdat ouderen momenteel veel binnen moeten zitten krijgen zij minder beweging dan normaal. Daarom was dit het perfecte moment om ze in beweging te krijgen.

Met NEC fit probeert de stichting zowel jongeren als ouderen in beweging te krijgen of te houden. Voor senioren in de omgeving werd bijvoorbeeld ‘Walking voetbal’ geïntroduceerd. Dit is een leuke variatie van voetballen, die ook door oudere mensen uitgeoefend kan worden.

Onder de naam NEC allstars wordt wekelijks getraind en worden zelfs wedstrijden georganiseerd tegen teams van andere clubs. Helaas is dit momenteel even niet mogelijk, maar zodra het weer kan zullen de senioren hun voetbalschoenen weer aantrekken om de wedstrijden voort te zetten.

NEC Maatschappelijk tijdens Corona

Naast de bovengenoemde initiatieven is NEC maatschappelijk ook op andere manieren betrokken in de samenleving.

De stichting steunt ook tijdens deze crisis veel initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Zo vragen ze extra aandacht voor de Stip-lijn, waarnaar mensen kunnen bellen als ze een probleem hebben, alleen thuis zitten of behoefte hebben om met iemand te praten. Ook voor mensen die moeite hebben met de computer wordt hulp geboden via deze telefoonlijn zodat ze eenvoudiger contact kunnen houden met vrienden, familie of de officiële instanties.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wat is de regionale functie van NEC Nijmegen?

Reageren is niet toegestaan.