[Update] Nieuwbouw kleedaccommodatie DVSG kost 7 ton

GROESBEEK-DE HORST – Om een nieuwe, energieneutrale, kleedaccommodatie te bouwen bij DVSG is € 712.000,- nodig.


Accommodatie van DVSG. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De gemeenteraad van Berg en Dal wordt in juni gevraagd hiervoor € 505.950,- subsidie te verlenen.

Schuin dak

DVSG heeft in 2016 al een aanvraag ingediend voor de nieuwbouw, maar de aanvraag is dit jaar aangevuld. Nieuw in de aanvraag is het energieneutraal bouwen. Het gebouw zou een schuin dak moeten krijgen, waardoor het leggen van zonnepanelen makkelijker is.

Financiën

De kosten van de nieuwbouw bedragen € 632.437,-. Daarvan kan de gemeente Berg en Dal volgens het huidige beleid 80% vergoeden. DVSG zal dus zo`n € 125.000,- zelf moeten betalen en dat geld is er ook. De club kan een bijdrage van € 140.000,- betalen. Om het gebouw energieneutraal te krijgen is boven op de € 632.437,- een duurzaamheidslening van € 80.000,- nodig, waardoor het totaal op € 712.000,- uit komt.

Liever geen lening

DVSG heeft vooralsnog echter aangegeven niet te willen lenen, omdat dat vanwege de verplichting om het bedrag terug te betalen niet verantwoord zou zijn. Het bestuur is daarover intern nog in beraad, want zonder lening komt er geen energieneutraal gebouw.

Verenigingen kunnen lenen voor duurzaamheid

Verenigingen en stichtingen die hun eigen accommodatie willen verduurzamen, maar hier geen geld voor hebben kunnen bij de gemeente aankloppen. Onlangs is een budget van € 200.000,- vrij gegeven. Dat lijkt nu al ontoereikend te zijn, met de aanvragen van De Treffers, de tennisvereniging en mogelijk dus ook DVSG. Wethouder Erik Weijers is van mening dat duurzame installaties (extra isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren etc.) ook bij nieuwbouw voor subsidie in aanmerking moeten komen in plaats van dat daarvoor een duurzaamheidslening nodig is. Hij heeft in het college dan ook een minderheidsstandpunt ingenomen.

Hoofdveld en kantine

Burgemeester en wethouders hebben ook besloten om het herstel van het hoofdveld van DVSG volledig te vergoeden. Dat kost € 45.000,-. Het veld bij DVSG is 34 jaar geleden voor het laatst opgeknapt, terwijl de afschrijvingstermijn een stuk korter is: 20 jaar. Voor de ontvangstruimte/kantine krijgt DVSG geen vergoeding. De kosten daarvan bedragen ook € 45.000,-.

Update 14-06-2018, 20:20 uur
De raad ging unaniem akkoord met het verlenen van een maximale subsidie van € 505.950,- voor een energieneutrale accommodatie voor voetbalvereniging DVSG in Groesbeek-De Horst. De partijen vonden dit belangrijk voor de leefbaarheid in Groesbeek-De Horst, maar zeker ook de duurzaamheid. PvdA maakte zich zorgen over een precedentwerking, maar ging ondanks het hoge bedrag uiteindelijk wel akkoord.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 juni, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »

10 reacties op “[Update] Nieuwbouw kleedaccommodatie DVSG kost 7 ton”

 1. Jos zei:

  Zooo. Bijna 7 ton!!!. Met alle respect maar waarvoor. Jeugd is er bijna niet meer. Loopt naar treffers of achilles en de overgebleven moeten komend jaar al samenwerken met Germania om enigzins elftallen op de been te krijgen. Lager elftallen vergrijzen. Of gaat de korfbal er ook gebruik van maken?

 2. Kloeke zei:

  Ja,korfbal maakt er ook gebruik van.

 3. De witte zei:

  Mar ke 7 ton kunnen ze niet de optie bekijken samen met het gebouw van de schutterij das toch bijna vergane glorie. Hebben ze er ook gelijk een kantine bij.

 4. zo is het zei:

  in plaats van geld uit te geven moet de gemeente maar eens een duidelijk signaal afgeven richting de toekomst. In deze tijd zijn 6 voetbalclubs in één dorp niet meer te handhaven.
  Verplichte samenwerking of eigen broek omhoog houden.

 5. owja zei:

  mensen waar maakt men zich druk om. De horst heeft recht op zijn vereniging, net als alle andere kerkdorpen. Als je bekijkt wat ze in verhouding zelf financieren dan is er niks van te zeggen. Wat hebben alle andere verenigingen wel niet gekregen. En als je hoort dat ze al langer doen met het hoofdveld dan wat gebruikelijk is…..
  Wat betreft het samenvoegen van de clubs helemaal mee eens!!!

  Maar laat voor nu de club hun recht krijgen, anders zal het geld toch wel weer in een ander project worden gestopt.

  En zijn de bewoners van de horst wel goed om mee te betalen aan alle andere projecten in de gemeente Berg en Dal???? En voor hun eige kerkdorp niet!!!!!

 6. Handige Harrie zei:

  Ohhhhh MAR KE! das zien veul eurie’s! Gaat Hoppe Erik de kantine niet meer verzorgen dan? Zal hij wel gelijk geen hoofdsponsor meer zijn! Fuseren met De Treffers! DVSG heeft ook veel vrijwiligers, bij De Treffers zijn ze op zoek! Probleem ook weer opgelost. Twee fliegen in 1 klap!

 7. Juustem zei:

  DVSG heeft net zoveel rechten als alle andere voetbalclubs. Daarnaast stelt de gemeente tegenwoordig hoge eisen aan duurzaamheid, dus dan is het ook logisch dat daarvoor extra geld beschikbaar stelt. Dit niet ik investeren in mensen, in de maatschappij.

 8. ‘T hunje zei:

  De leefbaarheid op de Horst verbeteren en voor €700.000,= de kleedkamers van DVSG opknappen zijn volgens mij twee heel verschillende dingen…

 9. Wim zei:

  Vind eerlijk gezegt 7 ton ook wel bar veel voor een paarkleed kamers . Hoeveel teams zijn er eigenlijk nog

 10. voetballer . zei:

  is dit geld D V S G niet gegund door de bewoners van de gemeente berg en dal . ( op een paar na ) daar leren ze voetballen en daarna worden ze weg gehaald door bv de treffers , Achilles , Germania , enz . anders had d v s g allang hoger gestaan . nu krijgen ze gaan kans . mischien dat de nieuwe kleedkamers daar wat aan doen . dus goed gedaan gemeente bestuur .