[Video] Groesbeeks voetbal in een dip: “maak één FC Groesbeek”

GROESBEEK – Het is een triest seizoen voor het Groesbeekse voetbal.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Degradatie

Op het hoogste amateurniveau degradeerde Achilles ’29, terwijl De Treffers zich op het nippertje wist te handhaven. Germania degradeerde uit de tweede klasse. Één divisie lager wist Groesbeekse Boys uit het kerkdorp Breedeweg weliswaar een periodetitel te pakken, maar de ploeg moet nacompetitie spelen om degradatie te voorkomen.

Overige clubs

Rood Wit, uit hetzelfde kerkdorp, speelt ook in de derde klasse en deed het beter: net onder de subtop. Op het laagste niveau zien we DVSG, dat kansloos onderaan staat met 13 punten uit 26 duels. Verder hebben we nog Jong Achilles ’29 (degradatie uit hoofdklasse) en het zondagelftal van diezelfde club dat uitkomt in de vierde divisie. Sprankelend is het allemaal niet. Heeft het nog wel toekomst?

Crisis

Ook commentator Robert Claus merkt de tegenvallende prestaties op. “Voetbaldorp Groesbeek in crisis”, zei hij op social media. Er wordt gereageerd. “Onze interim trainer Kees Heijmans, heeft 20 jaar geleden al aangegeven dat de Groesbeekse jeugd samen zou moeten gaan”, zegt Willie Verbeet van Germania. De jeugdteams van Germania en DVSG doen dat vanaf volgend jaar om de jeugdafdelingen te redden. Ook elders zijn er al samenwerkingen.

Groesbeek heeft teveel clubs

Dat is ook hard nodig. Uit een adviesrapport van de Gelderse Sport Federatie (2015) blijkt dat Groesbeek te veel clubs heeft. Drie verenigingen zouden voldoende moeten zijn voor het heuveldorp met 17.000 inwoners. Dat zijn er nu minimaal het dubbele.

Arts: “FC Groesbeek”

Streekomroep RN7 sprak met Arno Arts, hoofdtrainer van Achilles ’29, over de situatie in het voetbalmaffe dorp. Arts pleit al jaren voor één FC Groesbeek. “Het Groesbeekse voetbal ligt op zijn gat, het seizoen is niet best”, laat hij tegenover RN7 weten. “Gooi alles op een hoop en maak er één FC Groesbeek van”. Arts heeft met Achilles ’29 tegenstanders gehad uit dorpen die net zo groot zijn als Groesbeek. “Die hebben maar één club en dan is het bommetje vol. Businessclubs puilen uit. Hier gaat dat naar beneden.”.

Samenwerken wordt lastig

Maar FC Groesbeek is een utopie, weet ook Arts. “Je moet samenwerken en elkaar het licht in de ogen gunnen”. En daar gaat het wellicht fout in het soms wat verdeelde dorp. “Het is geen probleem wat betreft voetballers, maar het samenwerken met elkaar wordt een probleem”. Arts heeft nog wel een paar ideeën voor wat betreft de invulling. “Maar ik zie het er niet van komen. Dan moet je dingen loslaten. Maar het is onvermijdelijk dat er fusies komen. Je zult toch iets moeten doen”, besluit de voormalig prof.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze mediapartner Streekomroep RN7.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl & Streekomroep RN7. Video: RN7.


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 mei, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »

18 reacties op “[Video] Groesbeeks voetbal in een dip: “maak één FC Groesbeek””

 1. sjaak zei:

  ”Verder hebben we nog Jong Achilles ’29 (degradatie uit hoofdklasse) en het zondagelftal van diezelfde club dat uitkomt in de vierde divisie. Sprankelend is het allemaal niet.”

  Zondag team van Achilles gaat zeer waarschijnlijk (30 minuten uitspelen bij Overasselt 0-2) de derde periode pakken. Prima prestatie lijkt me… Spelen dan, mochten ze donderdag winnen, zondag in de bruuk tegen de Boys voor promotie/degradatie.

 2. Geer Schoonderwoerd zei:

  De Gemeente Berg en Dal (lees Groesbeek) heeft een paar jaar geleden al min of meer laten weten dat het hele subsidie principe op de schop gaat of al is. Clubs krijgen alleen nog maar subsidie als het kan aantonen dat er een werkelijke groei is van het aantal pupillen. Op deze manier zullen clubs vanzelf afhaken. Geen groei dus ook geen subsidie en dus onvoldoende middelen een club te runnen………………
  Waar Arno mee komt is niets nieuws alleen…..zullen wij het meemaken???

 3. John zei:

  Ik was net bij mijn opa en die zei ‘da makte gej nie mer me’ ik denk dat hij gelijk heeft.

 4. Mark zei:

  Enige stabiele club die groeiende is met jeugd en seniorenleden is De Treffers. Stabiel beleid betaald zich nu uit. Dus noet alles op 1 hoop gooien aub.

 5. Bert zei:

  Nu alles minder wordt willen ze samen gaan(moeten).Ze zagen treffers liever kwijt dan rijk vroeger en nog.Volgend jaar dvsg en germania met jeugd al samen. Rood wit stapt 1 elftal naar treffers en een ander stopt houden nog 2 elftallen over.Achellis op sterven naar dood al.Groesbeekseboys is redelijk stabiel. Maar treffers en boys redden het wel de rest in Groesbeek krijgen het heel moeilijk succes

 6. zo is het zei:

  gelul van hoog niveau mark.
  treffers is niet stabiel met jeugd, ze werken samen met andere clubs en na een jaar slokken ze toch de leden op, ze spelen een spel wat ze uiteindelijk winnen als grootste club.

 7. Gruusbek bovuh zei:

  de Gr boys red het wel ja. door een vies spelletje dat in het verleden is gespeeld met roodwit, zogenaamd samengaan en dan alles opslokken en daar nog niet van geleerd te hebben proberen ze het nu nog steeds bij andere verenigingen, achter t elleboogje hebbe ze het daar

 8. Govert zei:

  Mark, het aantal spelende seniorenleden bij De Treffers is de laatste jaren alleen maar minder geworden. Feitelijk is er nog maar één standaard zondagelftal dat in de Tweede Divisie uitkomt. Het tweede zondagelftal is een combinatieteam met Rood-Wit en bungelt onderaan in de reserve 7e (!) klasse. Hoezo een stabiele club die groeiende is met seniorenleden?

 9. Mark zei:

  Govert, welkom in de nieuwe wereld. Zondagelftallen worden overal minder. Laatste jaren komt er steeds weer nieuw zaterdagteam bij. Volgend seizoen wsl 2. Nu al meer dan 580 jeugdleden, volgend jaar 4 A teams. Meer jeugd als heel Groesbeek bij elkaar. En er wordt niemand weggekaapt. Er zitten geen mensen van de Derksclan op Zuid die dat elders wel doen. De waarheid is hard maar hierboven werd de waarheid geschreven. De Treffers en Grb Boys zijn de enige twee clubs die zullen overleven. En dat domme gelul van Arno A. Die kun je toch Sl jaren niet meer serieus nemen??!!

 10. zo is het zei:

  aan mark, met jou laatste reactie heb je jezelf totaal ongeloofwaardig gemaakt. Bij Boys en op Zuid jatten ze onder het motto “wij doen zoiets niet” de spelers bij andere clubs weg om daarna hard te roepen dat er zoveel eigen jeugd is. hahaha nepvolk

 11. Mark zei:

  Het is niet waar ‘zo is het’ maar blijf jij maar dromen. Treffers en Boys hebben bij jeugd en eerste elftal normaal beleid gevoerd, kan de rest van Groesbeek niet zeggen muv DVSG, maar die zitten in uithoek. Dat normale beleid betaald zich nu uit.

 12. Treffersfan zei:

  Correctie: De Treffers heeft komend seizoene 5 A-elftallen!!!

 13. Peter zei:

  Mark, wat een onzin zeg. Niks ten nadele van Treffers, want ik denk inderdaad dat ze een prima beleid hebben gevoerd, maar Treffers is toch echt de club die begon om aan spelers van andere clubs te trekken. Zelfs de f’jes werden hierin niet gespaard. Neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat Treffers de club zal zijn die zal overleven in de toekomst. Maar maak alsjeblieft niet alles mooier dan de werkelijkheid.

 14. Theo zei:

  Arno praat onzin. Hij is trainer geworden van een vereniging die al jaren (financieel) wanbeleid voert en denkt nu dat heel Groesbeek dit heeft gedaan en zit te wachten op een Fc Groesbeek. Arno wordt wakker, zeker de helft van de Groesbeeks clubs zijn gezond en kunnen prima hun broek ophouden. Daar zit niemand te wachten op een Fc Groesbeek.

 15. zo is het zei:

  aan theo, dus jij denkt dat de helft van de groesbeekse clubs gezond is. waar baseer jij dat op want juist het merendeel van de clubs in heel nederland heeft het zwaar met terugloppende leden en minder teams dus minder inkomsten. de helft zal de broek met moeite omhoog houden denk ik

 16. Mark zei:

  Zo is het, klopt wat je zegt. De helft heeft het moeilijk en kan z’n broek met moeite ophouden. De andere helft moet ook hard werken maar schrijven wel gezonde cijfers. Grb Boys, DVSG en Treffers staan niet in het rood. Een keer degraderen of een elftal minder wil niet zeggen dat je club naar de knoppen gaat!

 17. Bruukse zei:

  Zien wej nie allemoal GRUUSBEKSE??? Allemoal vur ons eige clubke, dus nie zu NEULE het toch gen nut

 18. William zei:

  Zou het beste zijn voor Groesbeek maar gaat niet gebeuren. Ook de boys heeft een terugloop van jeugdleden, binnen 5 jaar zitten ze in het zelfde schuitje.

  Er is in 2004 al een boek uitgekomen met FC Gruusbek als titel, dus niet roepen dat het nu pas ter sprake komt. De problematiek bij Achilles, germania, dvsg en Rood-wit zorgen ervoor dat het in een stroomversnelling komt en een serieuze overweging moet worden. De Treffers heeft geen ruimte om te groeien. Er is in de vergadering al ter sprake gekomen dat de Fjes en Etjes eventueel op zaterdagavond gaan spelen ivm te kort kleedkamers.

  Laat de Treffers wat ze zijn. Maak voor de rest 1 club waarbij plezier het hoogst in het vaandel staat en niet het 1e. Gooi de beste groesbeekse spelers in 1 elftal en kijk maar welk niveau dat is, 2e klasse? Prima. Ouders/familie/vrienden komen kijken, iedere thuiswedstrijd live muziek in de kantine, groesbeekse ondernemers hoeven maar 1x te sponseren en niet 5x. Subsidie kan op 1 hoop met op de langere termijn grote besparingsmogelijkheden. Legio voordelen, maar of het er gaat komen? Nee, daar is de Groesbeker te eigenwijs voor.