MEDEDELING DEGROESBEEK.NL OVER TOEKOMST SITE

GEMEENTE BERG EN DAL – Maandag 16 augustus 2010. Na 112Groesbeek en Gruusbek.nl komt er een derde Groesbeekse website het bloglandschap binnen: DeGroesbeek.nl.

Alles op één site

Drie man sterk wilden wij inwoners voorzien van informatie over evenementen, sport, cultuur en politiek binnen Groesbeek (en later de hele gemeente Berg en Dal). Er was veel om over te berichten, en er waren al wat lokale media, maar één website waar diverse informatie samen kwam was er nog niet. Tijd voor verandering. Dat begon op 16 augustus 2010.

“Wat moeten wij met nieuws uit de polder?”

We zijn begonnen als een website voor de voormalige gemeente Groesbeek. Toen kwam de fusie in de periode 2014-2015: nieuwe naam, groter gebied. Wat moesten wij? We hebben besloten de naam van de site te behouden, maar wel de hele gemeente Berg en Dal mee te pakken in de berichtgeving. Daar moesten veel Groesbekers aan wennen. “Nieuws uit de polder? Wat moeten wij daarmee? Dit is een Groesbeekse site!” En zo ging het nog wel even verder.

We zijn één gemeente

Toch vonden wij het belangrijk om de Groesbeekse lezers te voorzien van nieuws uit de rest van de gemeente om zo de nieuwe gemeente mee te vormen. We kunnen wel met zijn allen tegen een herindeling aan schoppen en net doen of de rest niet bestaat, maar daar heeft niemand wat aan. Tevens heeft gemeentelijk beleid in de polder ook effect op inwoners elders in de gemeente, dus ook Groesbeek. En vice versa. Drie jaar later is iedereen inmiddels aan de uitbreiding en de berichtgeving gewend.

Aangezien voor van alles

We kregen, buiten de reguliere persberichten om, een diversiteit aan mails. We zijn aangezien voor het Groesbeeks Weekblad (ViaGroesbeek), De Rozet en Het Gemeentenieuws. Of we niet een paar berichten in die weekbladen konden zetten. Maar ook klachten over de bezorging kwamen bij ons. We hebben alles maar braaf doorgestuurd. Wij werden ook aangezien voor de gemeente. Of we niet even wat bladeren van de stoep weg konden laten vegen. Het verzetten van een afspraak bij de gemeente gaat ook al via ons, lijkt het. En nog meer van dat soort zaken. Wederom doorgestuurd 😉 .

Vrijheid van meningsuiting

In de afgelopen jaren heeft u veel gereageerd: meer dan 35.000 keer. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en wij hebben die voor zover wij dat wettelijk konden dan ook altijd onze prioriteit gegeven. Daar was niet iedereen even blij mee.

Blafmails: advocaten

Dat reageren van jullie bezorgde ons blafmails van verschillende personen, we mochten bij de politie op bezoek, en niet zelden wordt er (onnodig) gedreigd met advocaten of kwam de digitale recherche op ons af. Zit je dan zonder juridische afdeling… Echter, nimmer hebben wij IP-adressen of andere informatie van onze bezoekers afgegeven of af moeten geven. Jullie privacy was voor ons het allerbelangrijkste en daar deden we álles voor.

Bezoekers

Niet alleen blafmails van advocaten maar ook bezoekers zorgden er soms voor dat we even gezellig een kop koffie kwamen drinken. Soms is het goed om te zien wie er nu achter de site zit en waarom bepaalde dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Wij probeerden objectief te blijven in onze nieuwsverspreiding. Soms kon dit even vervelend overkomen bij de gepassioneerde lezer. In één enkel geval kwam redactie persoonlijk op gesprek bij een bezoeker omdat de dreigementen te gericht werden, zelfs na de nodige genomen voorzorgsmaatregelen. Gelukkig was deze situatie daarna snel opgelost.

Anoniem

Lezers moeten hun mening kunnen ventileren over nieuwsfeiten, en nee dat hoeft niet altijd onder je eigen naam. Al is het maar om te voorkomen dat je in de supermarkt problemen krijgt om iets wat je op een lokaal blogje hebt geschreven. Wel hebben wij de afgelopen jaren besloten dat wij op lokaal niveau net wat sneller ingrijpen dan gebruikelijk. Vrijheid van meningsuiting, prima, maar jouw vrijheid stopt waar die van een ander wordt aangetast. En lokaal zal dat wat sneller zijn. Tot zo ver onze moderatiekeuzes.

Niet meer te combineren

We zijn inmiddels acht jaar, 8000 berichten en 7 miljoen bezoeken verder en gaan het medialandschap verlaten. Een van onze redacteuren is in december gestopt met de website en voor de twee overige redacteuren is het niet meer mogelijk om de site te combineren met het sociale leven en een fulltime-baan.

Meer redenen

Daarnaast komen er via de mail steeds vaker diverse juridische dreigementen om van alles en nog wat binnen. Je moet het als kleine redactie maar wel allemaal zien af te handelen. We kunnen tegen een stootje, maar het plezier en nut gaat er af als dit soort mails in de inbox verschijnen. Ook al heeft de mailer geen zaak, zoals in nagenoeg alle gevallen. Het maakt het niet meer waard om dit als hobby te blijven doen. Er zit al enorm veel tijd in het runnen van een website, maar kost hierdoor extra tijd, geld en energie.

Mediaonderzoek: grootste nieuwswebsite

We hebben hobbymatig ons best gedaan om jullie zo goed en snel als mogelijk te informeren en waakhond te spelen. Mochten wij ergens tekort zijn geschoten, bieden we daar onze excuses voor aan. Uit een recent mediaonderzoek van de gemeente Berg en Dal bleek dat DeGroesbeek.nl in deze gemeente de grootste is in de categorie “nieuwswebsites”. Leuk compliment en prima afsluiter. Wij danken onze bezoekers (1,2 miljoen per jaar) voor alle interactie en het mogelijk maken dat deze site heeft kunnen uitgroeien tot wat het is geworden. Op Facebook tikken we bijna de 4000 volgers aan, op Twitter 2000 en op Instagram 900.

Samenwerkingen

Speciale dank gaat uit naar onze samenwerkingspartners binnen de lokale en regionale media: De Rozet, Joop Verstraaten (Het Gemeentenieuws), Thed Maas (De Gelderlander), Bert Roodbeen (In Het Laag), Marcel Vink (OoijpolderNieuws), Henk Baron, Streekomroep RN7 en Omroep Berg en Dal (TV). In een wereldje waar er nogal wat concurrentie is, hadden wij met nagenoeg élk medium in deze gemeente en ook regionaal wél een (redactionele) samenwerking. Dit vonden wij belangrijk. Niet alleen is dit veel praktischer gezien de oppervlakte van de gemeente en regio, maar als je de informatie en kennis met elkaar deelt worden ook inwoners daar uiteindelijk beter en wijzer van. Niet onbelangrijk: het journalistieke niveau gaat omhoog.

Het vervolg…

Wij hebben ons de laatste acht jaar niet hoeven te vervelen, genoeg leuke dingen meegemaakt en we hebben veel geleerd. Maar het is mooi geweest. Wij laten het per 1 februari 2019 aan Twenty Four Webvertising BV over om deze site verder te runnen en wensen hen veel succes. En jullie nog veel leesplezier, blijf vooral aanleveren!

Nogmaals, bedankt voor alles!

Groet,

Harm en Jeroen (en voormalig redacteur Remco).

^JWi

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]


Tags: , , , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 februari, 2019 door Redactie DeGroesbeek with 26 reacties »

26 reacties op “MEDEDELING DEGROESBEEK.NL OVER TOEKOMST SITE”

 1. Erik zei:

  Bedankt kanjers!

 2. Gijs zei:

  Goed bezig jongens….. en dat allemaal sinds .tk 😀

 3. Inwoner zei:

  Ontzettend jammer, maar ik kan me er alles bij voorstellen. Wat ik een enkele keer heb gemerkt is dat uit emotie een bericht werd geplaatst. De portretrechten van zwarte piet was er wel een.

  Daarbij kom ik pas nu tot de conclusie dat heb voor jullie sport is en geen professie.

  Ik heb jullie stukjes dagelijks en met veel plezier gelezen. De algehele inzet en de moed om sommige onderwerpen te behandelen vind ik bewonderingswaardig en spat ervan af.

  Ik hoop dat jullie van de tijd hebben genoten!
  De maatschappij in het algemeen verhardt. Helaas zullen dit soort initiatieven steeds minder worden.

  Het allerbeste! Kop koffie staat klaar.

 4. De buurman zei:

  Beste redacteuren, hartelijk dank voor jullie enorme inzet en voor de uren leesplezier! Ik heb ervan genoten. Het ga jullie goed.

 5. dinie hendriks zei:

  hartelijk dank voor hetgeen jullie de afgelopen jaren GOED gedaan hebben.

 6. dinie hendriks zei:

  heel hartelijk dank voor jullie goede werk in de afgelopen jaren.

 7. Anja zei:

  wij wonen sinds een paar jaar in mooi Groesbeek. We hebben jullie site “gevonden” en elke dag, nou ja bijna, gelezen naar de berichten etc.
  Nu pas begrijp ik de moeite en het vele soms ondankbare werk van jullie.
  Hardstikke bedankt en weet dat jullie door 99.9 % van de Groesbekers gemist zullen worden.

 8. Barbara zei:

  Heel erg jammer dat jullie er mee ophouden. Ik kom uit Groesbeek maar woon al 40 jaar in Düsseldorf. Ik heb dagelijks jullie site bezocht en vond het fijn deze verbinding met de “Heimat” te hebben. Zo bleef ik op de hoogte van het gebeuren in Groesbeek en omgeving. Ik zal jullie enorm missen. Bedankt voor jullie inzet.

 9. www.hanspeters.eu zei:

  Er is geen dag voorbij gegaan zonder dat ik jullie website bezocht. Harm, Jeroen en Remco, dank voor alle berichten, de mogelijkheid tot reactie, interactie enzv. Ik wens de nieuwe beheerder tevens succes en dat we nog lang van jullie werk zullen mogen genieten.

 10. Piet. zei:

  Als het nu maar niet alleen hoofdzakelijk reclame wordt.

 11. Geer Schoonderwoerd zei:

  Jullie hebben jezelf een hele mooie en onmisbare plaats gegeven binnen de nieuwsbronnen van de Gemeente. Heel vaak waren jullie de brenger van het nieuws nog voor andere media. Moet best veel tijd gekost hebben.Jullie hebben het uitstekend gedaan en iets neergezet waar je trots op kunt zijn.

 12. Geer Schoonderwoerd zei:

  Wat was het vaak plezierig om al die scheldpartijen te lezen. Natuurlijk kwamen de meeste reacties binnen als het over sport en dan met name over voetbal ging. Niet altijd werden de juiste woorden gekozen maar het ging erom dat mensen hun hart konden luchten. Jullie hebben bergen werk verzet. Jullie hebben de site gemaakt tot de beste nieuwsbron van Groesbeek (Berg en Dal) Vaak heel goed geïnformeerd en als je dat dan allemaal in je vrije tijd moet doen dan weet ik uit eigen ervaring dat dat vaak ten kosten gaat van heel veel andere dingen. Dank jullie wel!!

 13. Sjef Schmiermann zei:

  Compliment voor het jarenlang brengen van lokaal nieuws! Jammer dat jullie er mee stoppen. Heb er iedere dag wel op gekeken en regelmatig gelachen om de korte-lont reacties. Een snelle informatieve bron valt weg, waar je ook ter wereld zit. Nogmaals dank voor jullie (vrijwillige) nieuwsgaring.

 14. Jan Jansse zei:

  Dank voor de berichtgeving de afgelopen jaren. Dank!!

 15. Thieu Hoeken zei:

  Jongens bedankt voor de afgelopen jaren. Mooi gedaan. Begrip voor besluit!

 16. Best off the rest zei:

  Hulde voor jullie mannen. Waar ik ook zit voor mijn werk. ( wereldwijd ) altijd op de hoogte van ons schöne gruusbek. Het voelde altijd als tuus komme wanneer ik de site weer bezocht. Nogmaals bedankt

 17. Jos Müskens zei:

  Jammer

 18. De Kuier zei:

  Mannen bedankt en alaaf.

 19. Piet Spanjers zei:

  Zoals de krant iedere dag DeGroesbeek gelezen, altijd leuk samen gewerkt ook op diverse locaties met jullie reporter Remco. Jullie waren altijd bereid om mijn foto’s te plaatsen. Succes verder…..

 20. Johanna zei:

  Bedankt voor het vele werk dat er hier verzet is.
  En succes met alles wat jullie nu gaan ondernemen!

 21. Bert Roodbeen zei:

  Bedankt voor de samenwerking de afgelopen jaren, en wie weet de toekomst brengt, de tijd zal het leren?

 22. guus v balkom zei:

  jammer kan ik niemant me afzeike of ophimmele dor zien de wel veul die no ieneens urre naom durve srieve hodde dukker motte doen jammer da gillie stopt

 23. Toon zei:

  Veel respect en dank voor de jarenlange berichtgeving uit het mooiste dorp van Nederland. Het zal niet meevallen zonder jullie!

  Het beste voor de toekomst,
  Toon

 24. Toon zei:

  Respect & dank voor de jarenlange berichtgeving uit het mooiste dorp van Nederland. We gaan jullie missen. Het ga jullie goed,
  Toon

 25. Piet zei:

  De nieuwe beheerder moet wel beginnen met publicaties, anders lopen de bezoekers, die automatisch, iedere dag even kijken weg.

 26. dinie hendriks zei:

  nou Piet, voor mij hoeft dat nog niet zo snel.
  ik vind het wel fijn om de afgelopen dagen nog de reacties van iedereen te kunnen lezen. Op die manier kan ik een beetje afkicken van het genot om elke avond voor het slapen gaan als laatste te kunnen kijken naar het nieuws in onze (nieuwe) gemeente.