Achterhoek Onbeperkt laat iedereen sporten

TERBORG – Op zondag 18 augustus wordt Achterhoek Onbeperkt georganiseerd. Er wordt tijdens Achterhoek Onbeperkt onder meer gelopen en deelgenomen met duo-fietsen en rolstoelen.

Om het bewegen en sporten voor mensen met beperking te stimuleren wil de Ronde van de Achterhoek een voortrekker zijn. Daarom is ook het initiatief genomen voor Achterhoek Onbeperkt. Wilco Giesen, bekend van onder meer Hersenletsel on Tour, is de coördinator vanuit de organisatie. Er is daarbij ook een nauwe samenwerking met verpleeg- en revalidatiecentrum Azora Antonia.

Om 11.00 uur is de eerste tocht voor aangepaste fietsen, zoals de duo-fiets, rolstoel-fiets en de ligfiets met drie wielen. Ook om 11.40 uur en 12.30 uur starten er tochten voor deze doelgroep, waarbij het parcours langs de Paasberg loopt. Daarnaast kunnen de unieke sporters zich ‘lopend’ meten op drie afstanden, respectievelijk om 11.10 uur over 1,1 kilometer, om 11.50 uur over 2,2 kilometer en om 12.40 uur over 400 meter. De deelnemende unieke sporters kunnen met loopfietsen als een Race Runner of Alinker starten. Ook Blind Runners, waarbij er met een buddy wordt gelopen, kunnen meedoen.

Weinig mogelijkheden om te sporten

De Race Runner en de Alinker zijn driewiel loopfietsen zonder pedalen, maar met een borststeun (RaceRunner). Kinderen en (jong)volwassenen met diverse lichamelijke beperkingen, zoals cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen, kunnen zich hiermee voortbewegen, door te lopen of rennen. Mensen dus die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel moeten gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze, vaak ernstig beperkte, groep is dit één van de weinige mogelijkheden om aan sport te kunnen doen.

Vaak is ook de handfunctie zo beperkt dat ze bijvoorbeeld geen reguliere (rolstoel)sporten kunnen beoefenen. De Race Runner en Alinker lijken voor deze doelgroepen zeer geschikt om de conditie te onderhouden of verbeteren. Een belangrijk tweede aspect is om aan een sportactiviteit deel te nemen en dus ook weer onder de mensen te komen.

Deelname aan Achterhoek Onbeperkt is gratis en inschrijven kan via achterhoekonbeperkt@rondevandeachterhoek.nl.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 augustus, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Achterhoek Onbeperkt laat iedereen sporten

Reageren is niet toegestaan.